NA24.no

Fagre ord eller bunnlinje?

Leder i Fagforbundet, Jan Davidsen (Arkivbilde).
Leder i Fagforbundet, Jan Davidsen (Arkivbilde). Foto: Heiko Junge (Scanpix)
Det er ikke grenser for hvilke mål norske bedrifter skal oppfylle, ifølge de rødgrønne. Å tjene penger ser ut til å komme i siste rekke.

(NA24-KOMMENTAR): Siden det pågår en debatt om hva som skal være målet for kommersielle, børsnoterte bedrifter hvor staten er inne som betydelig eier.

En gjennomgående påstand fra venstresidens forkjempere for en aktiv statlig næringspolitikk, er at bedriftene, spesielt de hvor staten er deleier, må ha andre mål enn størst mulig overskudd.

Men hvilke mål? Og hva er viktigst?

Med litt rask skumlesing har jeg allerede kommet over følgende mål lansert av ledende politikere eller LO-folk de siste månedene:
- Disponere fellesskapets verdier i nasjonens interesse
- Prioritere verdiskapning i Norge
- Skaffe arbeidsplasser
- Stanse nedbygging av norsk industri
- Holde bosettingen oppe i distriktene
- Opprettholde norsk matsikkerhet
- Satse på forskning og utvikling
- Styrke næringer som inngår i de nasjonale strategier
- Gjøre Norge til et miljøpolitisk foregangsland
- Investere mer i Norge
- Vise samfunnsansvar
- Være forbilder når det gjelder etikk, mangfold og integrering

For mange mål
Jeg mener det vil skape full forvirring hvis alt dette faktisk skulle tas på alvor av norske bedriftsledere og styrer i det daglige arbeidet. Jeg mener tvert om at en bedrifts mål er å skape størst mulig overskudd. Eller for å være litt mer teknisk: Maksimere nåverdien av fremtidig utbyttebetaling pr. aksje.

Dette er i bunn og grunn hensikten med å etablere og drive en kommersiell bedrift.

Mange av tingene som nevnes over er midler, men ikke målet. For eksempel å satse på forskning og utvikling. Andre ting er konsekvenser av at man når målet om god avkastning i bedriftene, for eksempel at man skaper arbeidsplasser.

Det er bare hvis vi har bedrifter som gir god avkastning til eieren at vi på sikt vil ha råd til å opprettholde en norsk velferdsstat.

På et mer konkret plan, er det heller ingen tvil om at lønnsomme bedrifter er bedre arbeidsplasser enn ulønnsomme. Jeg tror de aller fleste som har prøvd begge deler, vil kunne vitne om at både arbeidsmiljø, lønnsnivå og sosiale goder pleier å ta seg opp når en bedrift går fra minus til pluss.

Jeg forstår egentlig ikke at man er så negativ til at bedrifter skal drives lønnsomt. Og jeg er ikke i tvil om at hvis lønnsom drift skal være likestilt med ti andre gode målsettinger for en bedrift, så blir avkastningen dårligere.

Er det så nøye?
Men kan vi ikke likevel godta dårligere avkastning så lenge det går i pluss?

Nei, vi kan ikke det. Aksjemarkedet har målt over lang tid gitt en avkastning i størrelsesorden 9 prosent i året. Men rundt halvparten av dette går bort i inflasjon og skatt, slik at vi står igjen med rundt 4-5 prosent.

Hvis avkastningen blir merkbart lavere enn det, vil investorene ikke godta den betydelige risikoen som ligger i å stille egenkapital til rådighet for bedrifter gjennom aksjemarkedet. Husk: En aksjonær har ingen rett på pengene sine. Man kan ikke kreve å få selge aksjene til en gitt pris. Man kan heller ikke kreve å få utbetalt utbytte. Man stiller mye svakere enn en långiver, og det skal man ha betalt for. Ellers putter man heller pengene i banken eller kjøper trygge statsobligasjoner.

Man kan ikke, selv ikke i et land styrt av en rødgrønn regjering, tvinge investorene til å gå inn med kapital i bedrifter, heller ikke i bedrifter som strør om seg med fagre ord om miljø, bosetting og mangfold.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Toppskatt og revolusjon
Forfatter på bærtur
Fant smutthull i eget tak
Slutt på gratis penger
Lukkeligaen rir igjen
Daytradere gjør alt galt
Den skumle proteksjonismen
Stanken fra Stolt
40 år med sabotasje
Voksende opsjonsskandale
Møttes for å gå rundt grøten
Venstrevind løyet
Rett venstre fra Brasil
Klart for lønnsfest
Leker ikke butikk
Skit i distriktene, leve sjarken!
Si nei til dyr sparing
Enklest ikke best i politikken
Full fiasko – kjører videre
Heldigvis ble Union nedlagt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere