NA24.no

Fakta om WTO-møtet

Sist oppdatert:
En hvem-hva-hvor om WTO-møtet i Hongkong.

Hva: Verdens handelsorganisasjon (WTO) ble grunnlagt i 1995, og har hovedkvarter i Geneve. Organisasjonen lager lover for handel mellom medlemslandene og hjelper dem å avgjøre handelskonflikter. Hovedmålet til WTO er å fremme frihandel, som organisasjonen sier skaper økt velstand.

Hvem: Finansministre og andre øvrighetspersoner fra 149 medlemsland er til stede i Hongkong. 6000 delegater, 2000 medlemmer av ulike interesseorganisasjoner og 3000 journalister er til stede. 10.000 mennesker er ventet å demonstrere i gatene.

Når: Det sjette ministermøtet i WTO varer fra 13-18. desember.

Hvor: Hong Kong, et av Asias viktigste finanssentrum. Møtet holdes i Hongkong Convention and Exhibition Center, som ble bygget for å markere Kinas overtakelse av den tidligere britiske kolonien i 1997.

Hvorfor: Toppmøtet var opprinnelig ment å skulle lage et utkast til en bindende avtale om jordbruk, industri og handel med tjenester. Dette skulle være avslutningen på den såkalte Doha-runden, samtalene om liberalisering av verdenshandelen som begynte i Qatars hovedstad i 2001. Dette målet virker nå lite sannsynlig på grunn av uenighet om handel med jordbruksvarer.

Utviklingsland og store eksportører av jordbruksvarer som Australia og New Zealand ønsker store kutt i amerikanske og europeiske jordbrukssubsidier og importtoll på jordbruksvarer. EU og USA ønsker at andre land skal redusere sin toll på industrivarer og å åpne tjenesteytende næringer i sine land for internasjonal konkurranse.

Doharunden ligger på etterskudd i forhold til planen. Opprinnelig var målet å få i stand en avtale før 2004, men nå håper medlemslandene å bli ferdige i løpet av slutten av 2006.

(Kilde: Associated Press.)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere