NA24.no

Faktisk.no går i samarbeid med Facebook om faktasjekk

Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix (NTB scanpix)
Faktasjekktjenesten Faktisk.no skal bistå Facebook med å faktasjekke innhold som spres.

– Dette er et spennende partnerskap. Nå får både brukerne og vi nye verktøy og funksjoner som gjør det lettere å skille mellom oppspinn og fakta, og varsler når ting man deler er faktasjekket, sier ansvarlig redaktør Kristoffer Egeberg i Faktisk.no.

Mandag utvider Facebook sitt faktasjekkprogram til Norge, og Faktisk.no blir Facebooks partner.

Samarbeidet innebærer at Faktisk.no får tilgang til spesielle verktøy og kan bistå Facebook med å knytte faktasjekker til omstridt innhold som spres på plattformen, eller de kan faktasjekke innhold som brukere eller Facebook selv rapporterer som mistenkelig.

Fra før er 25 faktasjekkorganisasjoner i 14 land med i samarbeidet med Facebook.

– Fire av fem nordmenn over 18 år har en Facebook-profil, og dette samarbeidet gjør at vi fortere kan identifisere og korrigere uriktige påstander, sier Egeberg videre i en pressemelding søndag.

Nettavisen-sjef Gunnar Stavrum advarer mot fallgruver.

– Man kan jo spørre seg om man i det hele tatt bør drive faktasjekking av sosiale diskusjoner, tatt i betraktning at mange ytringer og meninger er både delvis sanne, delvis usanne, sier Stavrum til Dagens Næringsliv (DN) (krever abonnement).

Han stiller seg ikke like kritisk til Facebooks samarbeid med Faktisk, men påpeker at det finnes en del fallgruver å gå i.

– Det er ikke gitt at ethvert samfunn trenger en «sannhetskommisjon», og skal noen først inneha en slik rolle, så er det veldig viktig at deres egne overbevisninger ikke får legge føringer, sier Stavrum.

Han sikter til at kvaliteten kan gå ned når materialet som skal sjekkes er stort, eller at utvalget som sjekkes blir styrt av egne oppfatninger.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere