NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%

Fall etter dårlige tall

Sist oppdatert:
Resultatsesongen sendte Oslo Børs ned.

Stygge tall fra internasjonale kjemper presset børsene ned mandag.

NA24 - din næringslivsavis

For investorene på Oslo Børs sin del ble andre dag med nedtur. Hovedindeksen endte dagen med et fall på 1,19 prosent til 425,77 poeng.

Dårlige tall
Resultatsesongen har allerede startet, og mens de norske selskapene for alvor starter rapporteringen denne uken rettes søkelyset mot internasjonale selskaper. Den amerikanske banken Wachovia klarte ikke oppfylle markedsforventningene. Det gjorde heller ikke den europeiske elektronikkjempen Philips. Begge selskapene kan vise til et solid fall i resultatene for første kvartal. Wachovia legger i tillegg frem et tap, og må hente nærmere 35 milliarder kroner i frisk kapital.

Dollaren falt igjen under 5 kroner mandag og det var delaktig med å sende oljeprisen oppover. Ellers meldes det om en oljerørledning i USA som må repareres. Det var ledningen Capline i Tennessee som ble rammet av lekkasjer. Totalt fraktes det 1 million fat gjennom denne rørledningen. I Nigeria sørget flere eksplosjoner for at dagsproduksjonen av 5.000 fat fra Enis oljeinstallasjon ble rammet.

Tungvekterne trakk ned
Selv om oljeprisen steg var det ikke nok for å hindre at StatoilHydro falt 0,55 prosent til 163,70 kroner. Maikontraktene på nordsjøolje steg til 109,20 dollar fatet.

Flere av tungvekterne gjorde det svakt mandag. Telenor ble sendt ned 2,10 prosent til 97,90 kroner, Orkla falt 2,66 prosent til 62,30 kroner. REC dalte 1,25 prosent til 157,75 kroner. Norsk Hydro og Tandberg falt 3,26 prosent til 71,30 kroner og 2,42 prosent til 80,60 kroner. Yara var lenge blant de største taperne, men hentet seg inn mot slutten av dagen. Aksjene i kunstgjødeselselskapet endte med en tilbakegang på 0,44 prosent til 340 kroner.

Lyspunkt i rigg
John Fredriksens riggselskapet Seadrill ble et av lyspunktene. Mandag bekrefter de hvor stor en tidligere annonsert avtale er. Det kommer også frem at det er det statlige brasilianske olje- og gasselskapet Petrobras som er avtalepartner. Totalt omfatter avtalen tre rigger som er under bygging. Riggene som skal leveres i fjerde kvartal i år og i 2010 får hver oppdrag som strekker seg over seks år. Samlet verdi på kontrakten er heftige 4,1 milliarder dollar, eller 20,7 milliarder kroner. Dette er den største riggkontrakten noen gang inngått av et norsk riggselskap Dagratene ligger i området 620.000 og 650.000 dollar og dette er svært nær rekordnivåer for denne typen rigger.

Seadrill-aksjen steg 2,84 prosent til 145 kroner.

Bankuro
Uro i finanssektoren med svake resultater fra den amerikanske storbanken Wachovia i spissen sørget for bankaksjer i Europa ble senket. Den siste tiden har flere av de internasjonale meglerhusene redusert estimatene og forventningene til hva de europeiske bankene kommer til å legge frem.

DnB Nor falt 3,90 prosent til 74 kroner etter at Deutsche Bank har nedgradert aksjen til hold fra kjøp. Nedjusteringen kommer etter at de har kuttet inntjeningsestimatene for de nordiske bankene. Deutsche Bank kutter samtidig kursmålet på DnB Nor fra 91 til 81 kroner, melder TDN Finans.

Stor salgsinteresse fra meglerhusene UBS og Deutsche Bank bidro til at Schibsted ble sendt ned 4,76 prosent til 140 kroner. Så langt i år har Schibsted-aksjen falt over 40 prosent.

Opp og ned
Sevan Marine ble innlemmet i DnB Nor Markets portefølje over anbefalte aksjer denne uken. Meglerhuset venter at det kan kommer flere kontrakter fra Petrobras og at konseptet til Sevan har fått et konkurransefortrinn siden det er byggere å bygge. Aksjen steg 4,01 prosent til 71,25 kroner.

Rederiet I.M. Skaugen er tradisjonen først blant de norske selskapene som legger frem sine tall for første kvartal. Dette gjelder selskapene som følger et normalt kalenderår. Rederiet presenterer et før skatt som endte på 8,3 millioner dollar i første kvartal. Det er en oppgang fra 5,65 millioner i samme periode i fjor. Oppgangen skyldes i stor grad satsing på skipsbygging i Kina. Aksjen falt 1,11 prosent til 44,50 kroner på liten interesse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere