Fall i boligsalget

Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

USA opplever et dramatisk fall i salget av eksisterende boliger.

Antallet solgte eksisterende boliger falt med 8,4 prosent til 6,12 millioner, det viser tall fra National Association of Realtors. Det er den største fallet på mer enn 18 år.

NA24 - din næringslivsavis

Det er den største prosentvise nedgangen i salget siden januar 1989. Samtidig falt medianprisen på eksisterende boliger med 0,3 prosent til 217.000 dollar. Det var særlig salget av eneboliger som stupte. Dette segmentet falt 9,5 prosent, mens salget av leiligheter var uforandret.

- Dette tallet reflekterer subprime-lånene så vel som det kalde været i februar, sier sjeføkonom David Lereah i eiendomsgruppen til Marketwatch.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at salget av eksisterende boliger skulle ligge på 6,4 millioner i mars.

New/Existing Home Sales - USA
Tallene for solgte nye boliger kommer månedlige fra det amerikanske handelsdepartementet og er basert på en spørreundersøkelse.

Omtrent samtidig kommer tall for brukte boliger, hvor kilden er en spørreundersøkelse gjort av bransjeorganisasjonen National Association of Realtors . Denne er større enn den for nye boliger, og dermed ansett som noe mer pålitelig.

Disse tallene er ikke blant dem som påvirker markedet mest. For det første er det store feilmarginer og svingninger fra måned til måned. For det andre kommer tallene senere enn tall for påbegynte boliger og nye byggetillatelser for samme måned.

For brukte boliger sesongjusteres tallet og man oppgir hva salget vil tilsvare som årlig takt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag