*Nettavisen* Økonomi.

Fall i den norske tilliten

Makroøkonom Mari Paulsrud i Opinion Foto: (Opinion)

Svekket tro på egen evne til å spare går på tilliten løs.

Ferske tall fra Opinion viser at forbrukertilliten går videre ned.

NA24 - din næringslivsavis

Den månedlige undersøkelsen Consumer Confidence-indeksen for Norge falt med 1,6 poeng til 8,2 poeng i november. I oktober lå den på 9,8 poeng i oktober. Likevel er tilliten langt bedre enn på samme tid i fjor. I dag ligger forbrukertillitsindeksen 13,5 poeng høyere enn november i fjor.

I en pressemelding skriver Opinion at det er indeksen for sparing som trekker forbrukertilliten i november idet færre sier at de vil kunne spare penger i tiden fremover.

- Etter å ha steget flere måneder på rad, falt tilliten i oktober, og nå ser vi altså en ytterligere nedgang i november. Tallene reflekterer at det fortsatt er en del usikre forbrukere der ute som er spent på hva fremtiden vil bringe, kommenterer makroøkonom Mari Paulsrud i Opinion i meldingen.

Undersøkelsen viser at antallet forbrukere som sier at de tror de kommer til å spare de neste 12 månedene falt kraftig i november. Nivået er nå på det laveste Opinion har målt.

- Det er trolig forventninger om både høyere renter og arbeidsledighet som gjør forbrukerne mer usikre på evnen til å spare fremover, sier Paulsrud og viser til at forbrukerne svarer at de samlet sett sparer.

- Vi måler også i hvilken grad forbrukerne sparer eller låner nå, altså husholdningens finansielle sitasjon. Målingen viser at det i sum likevel er klart flere som sparer enn som låner, kommenterer Paulsrud.

Forbruker tror også at renten vil bli satt opp i tiden fremover. Et lite flertall av forbrukerne tror arbeidsledigheten kommer til å øke fremover. De spurte tror at deres egen økonomi vil bli bedre og tilliten innen dette området steg i november etter et fall i oktober. Troen på landets økonomi er derimot dalende.

- Også her spiller nok usikkerheten rundt renten og ledighetsutviklingen inn. Usikkerheten rundt egen og landets økonomi er fortsatt stor og holder trolig optimismen noe tilbake, kommenterer Paulsrud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag