*Nettavisen* Økonomi.

Fall i detaljhandelen

Forbruk spending wallet pengebok kredittkort

Forbruk spending wallet pengebok kredittkort Foto: JOE RAEDLE (Scanpix)

Julemåneden klarer ikke innfri forventningene.

14.01.10 14:58

Detaljomsetningen falt med 0,3 prosent i desember. Det viser oppdaterte tall fra det amerikanske handelsdepartementet.

Samtidig viser oversikten at når bilomsetningen holdes utenom så falt detaljhandelen med 0,2 prosent.

Økonomene forventet en oppgang på henholdsvis 0,5 prosent og 0,3 prosent.

Noe som motvirker skuffelsen over det overraksende fallet i detaljomsetningen i desember er en opprevidering av tallene for november. Departementet viser at detaljsalget i november steg med 1,5 prosent og ikke 1,3 prosent som opprinnelig ble rapportert. Når bilomsetningen holdes utenom statistikken økte detaljsalget med 1,9 prosent, en revidering opp fra 1,2 prosent.

Tallene viser at amerikanerne la igjen mindre i butikkene enn hva markedet hadde forventet, og forbrukerne står sentralt når det gjelder den økonomiske opphentingen i USA. Totalt står konsumentenes forbruk for 70 prosent av bruttonasjonalproduktet.

Samtidig ble detaljsalget for oktober revidert opp til 1,2 prosent.

Sammenlignet med desember i 2008 var lå detaljsalget for desember 2009 5,4 prosent høyere, mens samlet for hele 2009 falt salget med 6,2 prosent sammenlignet med 2008. Når bilomsetningen ikke medregnes lå salget i desember 5,2 prosent høyere enn i desember 2008, men falt samlet for 2009 med 4,9 prosent sammenlignet med 2008.

Retail Sales - USA
Retail sales er et mål på den totale omsetningen i detaljhandelen i USA, og er trolig det mest oppdaterte målet på amerikanske forbrukeres lyst og evne til å bruke penger. Tallet omfatter ikke tjenestesalg og blir ofte revidert i ettertid, men det kommer tidlig, og er derfor viktig å følge med på.

I tillegg til det vanlige tallet, oppgis et tall hvor biler er holdt utenom. Dette er et viktig mål på den underliggende utviklingen, fordi bilsalget er veldig varierende fra måned til måned, ikke minst i USA hvor man i perioder har gitt rentefrie lån for flere år for å få fart på bilsalget.

Tallene oppgis som sesongjustert endring fra måneden før, men er ikke korrigert for prisvekst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.