NA24.no

Fall i kronekursen gir dyrere mat og elektronikk

Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde.
Fall i kronekursen har allerede ført til prishopp på importerte elektronikkvarer. Nå varsler matkonsernet Orkla at norske forbrukere også må ta regningen for økte matpriser.

– Vi kan ikke ta alle de økte kostnadene på vår kappe og har et klart mål om å få kompensert dem fra kundene. Vi er i dialog med alle de fire store kjedegrupperingene, sier Orklas konserndirektør Håkon Mageli til Dagens Næringsliv.

Rundt halvparten av all mat er importert. Importørene må betale mer for å skaffe varene fra utlandet fordi kronekursen har falt kraftig.

– Situasjonen er ekstraordinær. Med unntak av en periode under finanskrisen har ikke kronekursen vært svekket så mye på 40 år, sier Mageli.

Allerede 1. januar steg prisene på en rekke importerte varer. For eksempel koster nå siste utgave av Apples mobiltelefon 1.000 kroner mer enn den gjorde til jul. Apple valgte å sette opp prisene med opptil 14 prosent i Norge for å kompensere for at én dollar nå koster 20 prosent mer enn i september.

– Situasjonen er ganske prekær. Du må mange år tilbake for å finne en tilsvarende situasjon, sier Andreas Westgaard, kategoridirektør for lyd- og bildeprodukter i Elkjøp. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere