Faller mot 200

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Forrige uke var elendig, og i dag fortsatte nedturen på Oslo Børs.

24.02.09 07:43

En svak åpning på Wall Street var med på å senke børsene i Europa.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Oslo Børs var blant børsene som falt tilbake etter at børsene i USA åpnet. Hovedindeksen gikk fra å være i pluss til å lande på 208,33 - en nedgang på 1,42 prosent.

DAX-indeksen i Frankfurt faller 1,95 prosent, og den tyske børsen får følge av FTSE 100-indeksen i London som blir sendt ned 0,95 prosent. I Paris faller CAC 40 rundt 0,69 prosent. Verst er det i Sverige der OMX-indeksen faller 2,67 prosent. I Helsingfors faller børsen 1,88 prosent.

Rykter løftet Asia
Forrige uke falt Oslo Børs 10 prosent i et bredt internasjonalt børsfall. Tendensen lå på at investorene søkte til trygge havner etter at usikkerheten og uroen i finansmarkedene blusset opp igjen. Det gikk hardt utover aksjemarkedet.

Les mer: Årets verste uke

På råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i april sendt opp 42,15 dollar per fat. Spekulasjoner om at de amerikanske myndighetene vil gå hardere til verks for å hindre flere bankkollapser har smittet over på oljemarkedet.

De asiatiske markedene ble løftet kraftig mandag etter at nettutgaven til Wall Street Journal meldte at amerikanske myndigheter er i dialog med den vaklende finanskjempen Citigroup om å ta en større andel på eiersiden.

HTML EMBED

Ifølge avisen har Citigroup foreslått myndighetene at de kan gjøre om en stor porsjon av sine 45 millioner preferanseaksjer til ordinære aksjer i en transaksjon som ikke skal koste skattebetalerne mer penger. Dermed kan eierposten for myndighetene komme til å øke fra 7,8 prosent til så mye som 40 prosent.

Citigroup-aksjen, som også er notert på børsen i Frankfurt, steg 28 prosent etter åpning mandag.

StatoilHydro klatret 1,06 prosent til 114,10 kroner. Meglerhuset JP Morgan har kuttet anbefalingen fra overvekt til nøytral og har samtidig redusert kursmålet i aksjen til 138 kroner fra 150 kroner.

Les mer: Negative til StatoilHydro

Smell for Fredriksen
John Fredriksens boreselskap Seadrill falt hele 8,83 prosent til 51,60 kroner etter at selskapet har meddelt et milliardtap i fjerde kvartal. Selskapet har sendt ut et resultatvarsel der de redegjør for store tap i forbindelse med aksjeposter hos konkurrenter. Seadrills aksjer i det amerikanske riggselskapet Pride Offshore, Scorpion Offshore og SapuraCrest har gitt nedskrivninger på 615 millioner dollar. I tillegg må de ta tap på renteswaper og TRS-avtaler med egneaksjer.

Les mer: Milliardsmell for Fredriksen

Oppkjøp på gang
MediCult klatret langt opp på vinnerlisten etter at det tyske legemiddelselskapet Merck annonserte at det vil fremme et bud på hele selskapet. Budet er på 13,50 kroner og inneholder en premie på 27 prosent sammenlignet med sluttkursen fredag. Fra før har det svenske selskapet Vitrolife lagt inn et bud på MediCult. Aksjekursen ble løftet 24,53 prosent til 13,20 kroner.

Les mer: Brygger opp til budkamp

Spillprodusenten Funcom la mandag frem sitt resultat etter fjerde kvartal. Store avsetninger ga et dundrende underskudd. I markedet var reaksjonen klar til å begynne med. Aksjen ble sendt ned nesten 13 prosent, men endte til slutt med å falle 0,73 prosent til 4,10 kroner. Etter børs ble det kjent at selskapets administrende direktør har brukt en million kroner på å kjøpe 250.000 aksjer i selskapet.

Les mer. Helrødt fra Conans skaper

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.