*Nettavisen* Økonomi.

Fallskjermkonge advarer mot lønnsgalopp

Foto: (NTB scanpix)

Eivind Reiten fikk 17,5 millioner for å si opp. Nå frykter han for høye lønninger.

22.03.13 09:43

Under RWE Dea Norges årlige arrangement i Gamle Logen advarte Eivind Reiten fra talerstolen mot kostnadsgaloppen i norsk petroleumsnæring.

- Den undergraver lønnsomheten, tross nye og store funn, noe som kan få alvorlige følger for operasjonene på norsk sokkel, sier Reiten, ifølge en melding.

Reiten kom med sine perspektiver på oljevirksomheten i Norge gjennom 40 år og hvor utfordringene ligger fremover.

Eivind Reiten, som ledet det regjeringsoppnevnte riggutvalget, er tydelig på at kostnadsgaloppen på norsk sokkel kan få store konsekvenser for oljenæringen, og at presset allerede har begynt å gjøre seg gjeldende.

- Det særnorske kostnadsnivået på sokkelen reduserer lønnsomheten ved å øke utvinningsgraden på de store, etablerte feltene på norsk sokkel drastisk, selv med dagens høye oljepris. Konsekvensen er redusert verdiskapning for samfunnet, sier Reiten.

Positiv til nye funn
Han advarte mot å bruke nye funn som en buffer mot de økende kostnadene.

- Det er svært positivt at man har gjort nye, store funn på norsk sokkel den siste tiden, men det betyr ikke at man kan akseptere et kostnadsnivå som gjør at vi må la store verdier ligge uutnyttet på allerede produserende felt, sier Reiten.

RWE Dea fant i fjor for andre gang gass på Zidane-feltet, som ligger rundt 15 kilometer nordvest for Heidrun.

- 2012 var et godt år for RWE Dea Norge, med flere viktige funn. Vi vil videreføre aktivitetsnivået i 2013, sier chief operating officer Dirk Warzecha i RWE Dea as.

- For å kontinuerlig styrke vår posisjon i Norge og utvikle vår rolle som en langsiktig aktør på norsk sokkel må vi fortsette den utmerkede forvaltningen av feltene hvor vi er aktive, og i tillegg bygge og optimalisere vår lisensportefølje.

Høstet kritikk før
Da Eivind Reiten trakk seg fra stillingen som konsernsjef i Norsk Hydro høstet han og selskapet massiv kritikk.

Da Reiten trakk seg som leder fikk han med seg tre årslønner. Med en årslønn på 5,8 millioner kroner betød det over 17 millioner kroner i etterlønn for den tidligere statsråden for Sp.

Etter all ståheien den gang valgte Hydro å barbere fallskjermen til Reitens arvtager.

Dersom arvtager Svein Richard Brandtzæg blir bedt om å trekke seg av styret, får han 12 måneder med lønn ut over oppsigelsestiden, til sammen halvannet år med lønn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag