NA24.no

Oslo Børs
Oslo Børs Foto: Scanpix (Scanpix)

Falt sammen på slutten

Sist oppdatert:
Skuffende utvikling i USA tynget Oslo Børs.

Oslo Børs holdt seg lenge i pluss mandag, men den siste timen raknet det fullstendig. Til slutt endte Hovedindeksen ned 1,4 prosent til 337,4 poeng.

En fallende oljepris tynget nok. I tillegg reflekterer utviklingen det som skjer i USA, hvor aksjeindeksene også begynte i pluss, men så vendte brått nedover, og nå ligger klart i minus.

Banksektoren tynger utviklingen i USA etter flere skeptiske analytikerkommentarer de siste dagene.

Blant tungvekterne på Oslo Børs peker Aker Solutions seg ut i negativ retning med et fall på 5 prosent til 71,35 kroner. Norsk Hydro falt 2,6 prosent til 40,81 kroner, Telenor endte ned 1,8 prosent til 70 kroner blank, Seadrill falt 1,7 prosent til 124,40 kroner og Statoil falt 0,7 prosent til 137,70 kroner.

DnB Nor endte ned marginale 0,2 prosent til 67,75 kroner, mens REC steg 1,1 prosent til 42,20 kroner

Jubelen fortsetter for Norwegian, som mandag steg 6,7 prosent etter gode tall og analytikeranbefalinger de siste dagene.

Oppkjøp
I Grenland Offshore pågår det en aldri så liten oppkjøpskamp.

Grunnleggeren av Grenland Group, Hallgeir Skogen og den rogalandsbasert investerings- og industrigruppen HitecVision mener Grenland Group vil ha det bedre som et privateid konsern, og la før helgen frem et frivillig bud på 13 kroner aksjen. Mandag morgen meldes det imidlertid at en av aksjonærene i Grenland Group, NLI Eiendom, har kjøpt seg kraftig opp i selskapet.

Aksjen steg mandag 14,5 prosent fra 13,10 til 15 kroner, det høyeste nivået siden oktober i fjor.

Les mer: Grenlands-Røkke utfordres

Seismikkselskapet TGS Nopec meldte om økt aktivitet i Mexicogolfen, men det hjalp lite på kursen, som endte ned 6 prosent til 87,35 kroner.

Les mer: TGS-Nopec utvider i Mexicogolfen

Hurtigruten down under
Hurtigruten meldte om en storkontrakt mandag. MS Finnmarken er leid ut som hotellskip i Austrlia. Aksjen steg 9 prosent til 1,88 kroner.

Les mer: Hurtigruten går «down under»

Det var ellers få store selskapsnyheter mandag, men utover i uken renner det inn kvartalstall fra selskapene på Oslo Børs.

Bra start i Asia
De asiatiske aksjene startet uken med solid oppgang. Toyota Industries varsler at de gikk med overskudd i en seksmåneders periode som ble avsluttet ved utgangen av september. Her lå forventningene på et større underskudd, og nyheten blir tatt godt i mot av aksjemarkedet.

Toyota Industries er deleid av Toyota Motors og produserer biler på vegne av bilprodusenten i tillegg til bildeler som benyttes i flere av bilene til Toyota. Det positive resultatvarselet gir indikasjoner på at den kriserammede bransjen kan være i ferd med å nå bunnen i bølgedalen.

Les mer: Bilfest i Asia

Oljefall
Ifølge Reuters økte den kinesiske etterspørselen etter olje med 12,5 prosent i september sammenlignet med for ett år siden. Det er den største oppgangen på over tre år, og den sjette oppgangen på rad. Noe av forklaring på den bratte oppgangen skyldes svak etterspørselsøkning i september i fjor.

Likevel faller oljeprisen. Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI omsettes nå til 78,8o dollar fatet, en nedgang på 1,70 dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere