*Nettavisen* Økonomi.

Familie med dårlig økonomi søker etter billige julegaver på Finn.no

Foto: Scanpix/Finn.no

«Vi gjør dette med et lite håp om at vi i år kan gi ungene litt julefølelser»

12.11.15 15:28

Er par fra Hordaland har lagt ut en annonse på Finn.no der de ønsker å kjøpe billige gaver til sine tre barn.

« Vi er en familie på 2 voksne og 3 barn mellom 6 år og 17 år. De siste 6 årene har vi hatt veldig dårlig økonomi, noe som har gjort julen til en tung tid for oss voksne med lite julestemning, og der vi har måtte prioritere regninger og husleie fremfor julemat og gaver, noe som dessverre har gått verst utover ungene.»

Slik åpner annonsen som ble lagt ut på Finn for noen dager siden. Foreldrene skriver at den økonomiske situasjonen ikke er noe bedre i år, og at de blant er på jakt etter lego for jenter, Playstation og telefon som julegaver til barna.

- Veldig flaut
I tillegg ønsker foreldre seg en billig TV ettersom det nåværende apparatet har sluttet å virke. De er også på jakt etter en PC slik at barna kan følge skoleprogrammet bedre.

«Listen over ting vi ønsker oss og ting vi trenger er egentlig mye lenger, men vi føler allerede nå at dette er veldig flaut. Men gjør dette med et lite håp om at vi i år kan gi ungene litt julefølelse slik at de ikke føler seg annerledes enn andre unger,» står det til slutt i annonsen.

Får ros for annonsen
Administrerende direktør Bank2, Frode Ekeli, berømmer foreldrene for å ta i bruk utradisjonelle midler for å skaffe julegaver til barna.

- Det er oppløftende at foreldrene forstår at det ikke nytter å låne seg ut av det økonomiske presset. Annonsen vitner om at de forsøker å finne løsninger, sier Ekeli.

Bank2, som spesialiserer seg på kunder som sliter med å betjene lån, har nylig gjennomført en landsomfattende Infact-undersøkelse som viser at nær en million nordmenn synes kjøp av julegaver er en økonomisk belastning.

Rundt en halv million er i tillegg usikker på den økonomiske belastningen.

– Julegaver utløser et unødvendig kjøpepress. Når cirka en million norske forbrukere over 18 år opplever julegaver som en økonomisk belastning, er det illevarslende og et tegn på at det kanskje har gått for langt, sier Ekeli.

Les Frode Ekelis blogg på Nettavisen.

Kvinner mest bekymret
Banken får daglig henvendelser fra nordmenn som har strukket den økonomiske strikken for langt, og som trenger profesjonell bistand for å rydde opp.

Undersøkelsen viser at bekymringer knyttet til julegaver er større hos kvinner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Administrerende direktør Frode Ekeli i Bank2 opplever hvert nyår et rush av henvendelser fra folk som har blakket seg i julen.

- Dette kan forklares med at kvinner kanskje tar det største ansvaret for å kjøpe julegaver. Drøyt 19 prosent av norske menn oppgir julegaver som økonomisk krevende mens for kvinner er tallet nesten 28 prosent, fortsetter Ekeli.

Flaut med dårlig økonomi
Han er ikke overrasket over at foreldrene skriver at de synes det er flaut å legge ut julegaveannonsen på Finn.

- Tidligere i år utførte vi en undersøkelse som viste at 30 prosent av befolkningen føler skam når økonomien ikke strekker til. Det handler mye om et behov for å ikke fremstå som mindre vellykket enn andre. Det måles ofte på ungene, og jul og ferier er viktige utstillingsvinduer for vellykkethet.

Familien som står bak Finn-annonsen, har ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag