*Nettavisen* Økonomi.

Familiekonsern solgt for 13 milliarder

NORSK BLIR SVENSK: Trond Mohn, styreleder i Frank Mohn AS, selger bedriften til svenske Alfa Laval for 13 milliarder kroner. Foto: Arne Ristesund (Bergensavisen)

Svenske Alfa Laval kjøper norske Frank Mohn AS, går det frem av en pressemelding mandag morgen.

07.04.14 12:09

- Alfa Laval er det eneste selskapet vi kunne se som en ansvarlig og langsiktig eier av Frank Mohn AS, og jeg er svært tilfreds med at vi har kommet til enighet om en avtale. Gjennom Alfa Lavals industrielle plattform og globale rekkevidde er vi trygge på at Framo vil fortsette å betjene krevende kunder og videreutvikle selskapets verdensledende posisjon, sier Trond Mohn, styreleder i Frank Mohn AS.

Alfa Laval - en verdensledende aktør innen varmeoverføring, separeringsteknikk og væskebehandling - har signert en avtale om å kjøpe Frank Mohn AS.

- Frank Mohn er et fremragende selskap som vi har fulgt tett over flere år. Selskapet har svært dyktige ansatte og har en markedsledende posisjon innen segmenter med langsiktige attraktive vekstmuligheter, sier Lars Renström, konsernsjef i Alfa Laval.

- Konsolidering og globalisering skjer innen alle industrier. Vi har vist oss konkurransedyktig gjennom innovasjon, kvalitet og et langsiktig syn på kunderelasjoner. Alfa Laval sitt engasjemant og fokus på kvalitetsprodukter for det internasjonale markedet er en arv som vi deler, sier Mohn.

Les også: Sønnen: – Skam deg

Klikk på bildet for å forstørre.

FAR OG SØNN: Trond Mohn og Frederik Wilhelm Mohn foran portrettet av selskapets grunnlegger. Foto: (Frank Mohn AS)


Oppkjøpet vil både forsterke Alfa Lavals portefølje innen væskebehandling med en unik pumpeteknologi, og samtidig forsterke Alfa Lavals posisjon som en ledende leverandør til den maritime sektoren og olje & gass industrien.

Trond Mohn varlser en pressekonferanse 14.00 mandag.

- Vemodig
Leder i Bergen Næringsråd, Marit Warncke, sier til BA at hun synes salget av Framo er vemodig.

- Uten at jeg skal spekulere i årsaken til salget, forteller dette meg at vi trenger bedre rammevilkår for familieeide lokale bedrifter, sier Warncke.

Det er bare noen måneder siden Herman Friele solgte sitt kaffeimperium, og nå er altså nok en tradisjonsrik Bergens-bedrift solgt ut av landet, denne gangen til Sverige.

Klikk på bildet for å forstørre.

FRIELE OGSÅ SOLGT: Kaffekongen Herman Friele solgte for bare noen måneder siden sitt store livsverk til utlandet. To store konsern fra Bergen er havnet på utenlandske hender den siste tiden. Foto: Arne Ristesund (Bergensavisen)

- Framo har vært en viktig regional motor for mange underleverandører. Det er nok ikke unaturlig at teknologiske bedrifter som er kompetansedrevet går inn i større, internasjonale konstellasjoner. Det viser at vestlandske teknologibedrifter er attraktive i utlandet, sier Warncke.

Eierskapsanalyse
Bergen Næringsråd holder nå på med å gjøre en eierskapsanalyse for Vestlandet.

- Det er viktig å ha fakta på bordet og ikke bare synse om eierskap. Selv om to store, tradisjonsrike Bergens-selskaper har blitt solgt ut av landet det siste året, har vi også mye teknologisk nyskapning på Vestlandet. Balansen av internasjonalt eierskap og lokalt og regionalt eierskap er viktig, mener Warncke.

Fakta om Mohn og Alfa Laval

* Frank Mohn AS er en familiebedrift som ble startet i 1938.

* Frank Mohn har hovedkontor i Bergen og rundt 1.200 ansatte.

* Selskapet hadde en omsetning på 3,4 milliarder kroner og en ordreinngang på 6,1 milliarder kroner i fjor.

* Bedriften produserer hovedsakelig rør og pumpesystemer for rederier og oljeindustrien.

* Det meste av produksjonen foregår på Fusa og Flatøy.

* Alfa Laval er en verdensledende produsent av pumper, ventiler, varmevekslere og separatorer.

* Alfa Laval har sitt hovedkontor og produksjon av varmevekslere i Lund i Sverige.

* Firmaet ble grunnlagt i 1883 av Gustaf de Laval og Oscar Lamm jr. under navnet AB Separator.

Kilde: Wikipedia

Les flere saker i Bergensavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag