Famler etter svar på arktisk energidilemma

Ledende politikere, forskere, oljeindustri og arktiske beslutningstakere belyser denne uken om vi skal utnytte lovende muligheter i er varmere og mer tilgjengelig Arktis.

Ledende politikere, forskere, oljeindustri og arktiske beslutningstakere belyser denne uken om vi skal utnytte lovende muligheter i er varmere og mer tilgjengelig Arktis. Foto: Nævra, Arne (Nævra, Arne)

Er det mulig å løse verdens energibehov samtidig som alarmklokkene ringer fra Arktis?

19.01.15 15:05

Det er dilemmaet som arktiske beslutningstakere diskuterer i Tromsø denne uken.

Ledende politikere, forskere, oljeindustri og arktiske beslutningstakere belyser denne uken om vi skal utnytte lovende muligheter i er varmere og mer tilgjengelig Arktis eller om vi rett og slett skal holde oss unna. Diskusjonen pågår på Arctic Frontiers.

Frikobling
Utenriksminister Børge Brende (H) slår fast at klimaendringene vi nå ser i Arktis, er så omfattende at de krever handling når verdens toppledere møtes til klimatoppmøte i Paris til høsten. Temperaturøkningen drevet av klimagassutslipp i tempererte deler av verden er dobbelt så stor i Arktis som i resten av verden.

– I tiårene framover er det helt nødvendig å frikoble veksten i energiforbruk fra utslipp av CO2. Samtidig trenger verden mer energi. Vi kan ikke se på at 1,3 milliarder mennesker ikke har tilgang på elektrisitet og blir frarøvet muligheter for utvikling, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.

– La oljen ligge
Men han vil ikke gå inn på kravet som WWF-leder Nina Jensen fremmet i søndagens rundebordskonferanse – å gå foran og la de dyre og krevende oljeressursene i Arktis bli liggende under bakken.

– Verden trenger energi, ja, men det trenger ikke å være olje fra Arktis. Vi ser også at olje og gass er en nødvendig del av energimiksen i et par tiår framover. Men vi blir trolig den første generasjonen som opplever et isfritt Arktis, og samtidig er vi den siste generasjonen som kan gjøre noe med det som er i ferd med å skje. Vi trenger et fornybart Arktis, sa Jensen.

Bru til fornybart
FNs klimapanel sier at 75 prosent av verdens kull, olje og gass må bli liggende i bakken dersom togradersmålet skal oppnås. Den norske utenriksministeren vil ikke svare direkte på om energiressursene i Arktis er det mest opplagte stedet å starte. Isteden peker han på norsk gass som en mellomløsning.

– Norge kan gjennom å stille de strengeste miljøkravene internasjonalt og ikke minst satse mer på naturgass, bidra til å bygge en bru fra et fossilbasert samfunn til et fornybart, sier Brende til NTB.

Ett Arktis – delt ansvar
Han var en av mandagens politiske hovedtalere på UIT Norges Arktiske Universitet sammen med blant andre USAs spesialutsending til Arktis, Robert Papp. USA overtar formannskapet i Arktisk råd til våren.

– Hovedinnretningen for vårt lederskap kan oppsummeres enkelt: Vi har ett felles Arktis som gir nye muligheter for de arktiske landene. Disse mulighetene skal vi dele, men vi skal også ta hver vår del av utfordringene og ansvaret for en fornuftig forvaltning av ressursene, sier Papp til NTB.

Tid til forbedring
Den pensjonerte admiralen vil heller ikke legge føringer for at det er i Arktis man må starte med å la ressurser bli liggende i bakken.

– Det er fullt ut lovlig å utvinne petroleum i Arktis, men atskillig mer utfordrende å utvinne dem nå med dagens lave oljepriser. Tempoet i arktisk utvinning vil gå ned. Det gir oss tid til å forbedre utvinningsmetodene og gå mer varsomt fram. Vi må også se om det er mulig å få til en bedre miks med fornybare energiressurser i Arktis, sier Papp til NTB.

Les mer: - Norge kan ikke pumpe opp denne oljen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.