*Nettavisen* Økonomi.

Fange nr. 1000 henrettet i USA

Kenneth Lee Boyd ble fredag morgen den 1000. fangen som er henrettet siden dødsstraffen ble gjeninnført i 1976.

02.12.05 08:46

Den dømte drapsmannen Kenneth Lee Boyd ble henrettet tidlig fredag, og ble dermed den tusende fangen som er blitt henrettet i USA siden landet gjeninnførte dødsstraff i 1976, melder Associated Press.

USAs høyesterett avviste torsdag 57-åringens anke. Hans siste håp var guvernør Mike Easley i delstaten North Carolina, der henrettelsen fant sted. Også Easley avviste søknaden om benådning for dødsstraff.

Drept med giftsprøyte
Giftsprøyten ble satt i 08-tiden norsk tid, og Boyd ble erklært død 08.15 norsk tid.

Boyd nektet ikke for å ha tatt livet av sin fraseparerte kone og hennes far i 1988. Familiemeldemmer har sagt at Boyd forfulgte sin kone etter at de ble separert etter et 13 år langt stormfullt ekteskap.

På et tidspunkt skal han ha sendt en sønn til hennes hjem med en kule og en lapp med beskjed om at kulen var ment for henne.

- Jeg husker at jeg satt i huset mitt, og ingen var der. Jeg blunket, og skjønte jeg hadde skutt svigerfaren min. Da de forklarte meg hvor mange ganger jeg hadde skutt kona mi, kunne jeg ikke tro det, sa Boyd i et intervju med Associated Press onsdag.

- Det er bare noe som skjedde. Det bare klikket for meg.

Vietnam-veteran
I søknaden om benådning argumenterte Boyds advokater for at opplevelsene han hadde i Vietnam kan ha bidratt til forbrytelsene. Boyd jobbet som bulldozerfører, og ble beskutt av snikskyttere daglig. Han begynte å drikke da han var i Vietnam.

- Jeg synes jeg burde sitte i fengsel resten av livet mitt. Jeg har ingen forventning om å bli løslatt om jeg blir benådet, sa han til AP.

I guvernør Easleys begrunnelse for å avvise søknaden om benådning het det:

«Etter å ha gått grundig gjennom fakta og omstendighetene rundt disse forbrytelsene og dommene finner jeg ingen overbevisende grunn til å innvilige benådning og gjøre om på dommen fra en enstemmig jury, en dom som også har blitt bekreftet av delstatsdomstoler og føderale domstoler.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.