NA24.no

Foto: MARK EARTHY

Fant elefant i Nordsjøen

Sist oppdatert:
Statoils storfunn inneholder mye mer enn selskapet først trodde.

«Det er nå bekreftet kommunikasjon mellom oljefunnene Aldous og Avaldsnes på Utsirahøyden i Nordsjøen. Samlet kan disse utgjøre en oljestruktur på mellom 500 og 1200 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter», skriver Statoil i en pressemelding.

Dermed er funnet en såkalt elefant. Dette er navnet oljeindustrien har på oljefunn hvor det kan utvinnes minst 500 millioner fat olje.

Sjekk presentasjonen her:

Tredoblet estimat
Sammen med partnerne Petoro AS, Det norske oljeselskap ASA og Lundin Norway, gjorde Statoil i forrige uke et betydelig oljefunn på Aldous (PL 265) i Nordsjøen:

«Foreløpige volumer er estimert til å være mellom 200 og 400 millioner fat oljeekvivalenter (o.e.) for denne delen av strukturen i PL 265, og Statoil forventer ytterligere oppside i lisensen både nord og sør for funnet», het det i en melding da.

Nå er altså estimatet nesten tredoblet. Her ser du et kart over hvor feltet er funnet:

Hvis den øvre delen av intervallet slår til, vil funnet være blant de ti største oljefunnene på norsk sokkel. Statoil har 40 prosent eierandel i lisens PL 265 hvor Aldous er påvist og også i PL 501 hvor Avaldsnes-funnet er gjort.

- Aldous/Avaldsnes er et stort oljefunn, og våre beregninger tyder på at det samlede funnet kan havne på topp ti-listen av oljefunn på norsk sokkel. Ikke siden midten av åtti-tallet er det gjort et tilsvarende oljefunn i Norge, sier Tim Dodson, konserndirektør for leting i Statoil.

Tre store funn
For Statoil er dette det tredje ”high impact”-funnet som operatør i 2011. I april i år ble oljefunnet Skrugard på cirka 250 millioner fat påvist i Barentshavet og oljefunnet Peregrino Sør på mellom 150 og 300 millioner fat ble påvist i Brasil.

- Funnene er et resultat av Statoils letestrategi hvor vi prioriterer ”high impact”-muligheter, samtidig som vi fokuserer i våre etablerte kjerneområder, sier Dodson.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere