NA24.no

Fant mystisk børstrader

(Ap)
Sist oppdatert:
Her er årsaken til det gigatiske børsfallet på Wall Street.

Torsdag 6. mai var en av de mest dramatiske børsdagene i aksjemarkedets historie. På bare noen minutter en drøy time før slutt på Wall Street stupte markedet kraftig.

Det ble ikke umiddelbart gitt noen forklaring på det kraftige børsutslaget. Det ble imidlertid satt ned en arbeidsgruppe som skulle komme til bunns i saken. Ifølge Reuters er årsaken nå funnet.

Penge-rådgiver solgte ut
Ifølge Reuters solgte pengerådgiveren Waddell & Reed Financial Inc ut store ordre med såkalte e-mini kontrakter i løpet av 20 minutter. Dette skal altså ha årsaket at 1 billion dollar i markedsverdi forsvant fra markedet.

E-mini er blant de mest likvide futurekontraktene i verden. De gir kjøperen eksponering mot den amerikanske aksjeindeksen Standard & Poor's 500. Kontrakten kan fungere som en indikator på utviklingen til den underliggende aksjeindeksen.

Selv om det etter en uke ikke var klart hva som hadde skjedd i det amerikanske aksjemarkedet den 6. mai, sier myndighetene nå at de raskt fokuserte på Waddells salg av 75.000 e-minikontrakter.

Skikkelig ras
S&P 500-indeksen raste brått 8,25 prosent til 1.070 poeng torsdag 6. mai. Dow Jones falt 8,8 prosent til 9.900 poeng.

Hvis børsen hadde sluttet der den lå på det verste, ville det vært det verste børsfallet siden det beryktede krakket på «Black Monday», 19. oktober 1987. Da falt Dow Jones 22,6 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere