*Nettavisen* Økonomi.

Fant to år gammelt kjøtt i frysedisken

Kjøttet ble frosset ned den 16. oktober 2013, «best før»-datoen var satt til 6. oktober 2015. Foto: Privat

- Her har det skjedd en feil, sier produsenten.

SKIEN (Telemarksavisa): Nylig kjøpte Kjell Hansen en pakke med frosne lammelår og så frem til en bedre middag. Men gleden ble kortvarig.

Etter nærmere ettersyn oppdaget han at kjøttet han hadde tatt med seg var to år gammelt. Kjøttet ble frosset ned den 16. oktober 2013, «best før»-datoen var satt til 6. oktober 2015.

Det fikk Hansen til å reagere.

- Hvor lenge holder frosset kjøtt, spør han seg. - Jeg sjekket på Matprat på nettet, og der anbefales det at lammekjøtt holdes frosset i maks 10-12 måneder. Mattilsynet bør på banen, dette er for drøyt, legger han til.

Produsenten har ansvar

Seniorrådgiver hos Mattilsynet, Pia Paulsen, sier til TA at det er produsenten selv som har ansvaret med å vurdere kjøttets holdbarhet, og merke det tydelig deretter.

- Dette forutsetter at frysekjeden er opprettholdt i alle ledd frem til distribusjonen, sier Pausen.

Skjedd en feil

Kjøttet som Hansen hadde plukket opp i butikken var fra produsenten Gilde.

Da TA tok kontakt tirsdag formiddag svarte informasjonsdirektør i Nortura, Elin Ytterdahl Tohje, at de har svært strenge rutiner på frysing og merking av kjøttet, og hvis det er satt holdbarhet på to år, så kan man stole på dette.

- Det er ingen grunn til å bekymre seg.

Tirsdag ettermiddag tok hun kontakt igjen med nyere informasjon.

- Jeg har nå sjekket med vår kvalitietssjef og vi har en anbefalt holdbarhet på 18 måneder, så her har det skjedd en feil, sier hun.

Hun beklager på vegne av Gilde at denne feilen har skjedd, og overfor kunden som har kjøpt kjøttet.

- Vi ønsker at vedkommende tar kontakt med oss slik at vi kan gi ham en kompensasjon for dette produktet, sier Tohje.

- Kan det ha skjedd med flere kjøttpakker?

- Jeg har sjekket opp dette, og fått beskjed om at det kan være noen flere pakker med samme feilmerking, men forhåpentligvis ikke mange. Vi ber folk ta kontakt om de finner den samme feilen, sier hun til TA.

Hvor lenge kjøtt kan holde seg under frysing, avhenger av hva slags type kjøtt det er snakk om. I desember i fjor kom det nye regler for merking av mat i Norge.

Det nye regelverket skal gjøre det enklere for forbrukerne å lese og forstå hva maten inneholder. Nytt er krav om at kjøtt blir merket med dato for innfrysing eller datoen for første innfrysing dersom produktet har vært frosset mer enn én gang.

Les flere saker hos Telemarksavisa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag