*Nettavisen* Økonomi.

Fantastisk børsdag i Oslo

Foto: Falch, Knut (Scanpix)

Oslo Børs steg over tre prosent.

29.10.09 17:52

Torsdag ble en skikkelig jubeldag for det norske aksjemarkedet.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen klatrer knallsterke 3,51 prosent til 337,85 poeng.

Børsen fikk hjelp fra flere hold. Viktigst av alt var en kjempesterk rapport fra den amerikanske økonomien.

Makrojubel
Den amerikanske økonomien vokste med 3,5 prosent i tredje kvartal. Det viser BNP-tallene fra de amerikanske myndighetene. Det er hovedsakelig forbrukerne som drar opp veksten. Økonomenes forventninger ble også overgått.

Les mer: Veksten tilbake i USA

Rapporten sender USA-børsene opp over halvannen prosent og ga god drahjelp til Oslo Børs. Den bidrar også til et hopp i oljeprisen.

Oljerekyl
Da den norske børsen stengte handelen for dagen gikk frontkontrakten på nordsjøoljen under hammeren for nøyaktig 78 dollar på råvarebørsen i London. Det er 1,7 dollar høyere enn da Oslo Børs stengte på onsdag.

StatoilHydro steg 1,60 prosent til 139,30 kroner.

Onsdag falt prisen skarpt etter at den ukentlige oljelagerrapporten viste at bensinlagrene økte uventet, som sammen med svake makrorapporter sendte det prisen på råolje ned.

Resultater
Videre er det kommet en bråte spennende kvartalstall.

Blant annet har den norske telekjempen Telenor har lagt frem sterke tall etter tredje kvartal. Selskapet hadde en kontantstrøm fra driften på 5,3 milliarder kroner, og har lagt frem resultater som ligger trygt over hva analytikerne hadde forventet på forhånd.

Telenor-aksjen klatret hele 6,92 prosent til 74,95 kroner.

Les mer: Milliardene triller inn

Ellers blant tungvekterne gikk det også svært sterkt. DnB NOR klatret 4,15 prosent, Yara steg 3,84 prosent og Orkla økte med 4,71 prosent. Faktisk steg alle de 20 største selskapene på børsen.

Dagens vinner er det lille diagnoseforetaket Diagenic, som utvikler diagnoser for blant annet brystkreft og Alzheimers sykdom ut fra blodprøver.

Selskapet klatrer enorme 43,68 prosent til 3,98 kroner etter at det er blitt klart at de har inngått distribusjonsavtale for Storbritannia og Irland med en verdensledende leverandør av diagnostiske tester og tjenester.

Les mer: Diagenic til nye markeder

Taper
Dagens suverene taper er Kverneland, som er blant de mange selskapene som presenterte kvartalstall denne torsdagen. Selskapet sliter tungt med utviklingene i markedene de operer i. Det er først nå smellen etter finanskrisen kommer. I første halvår ble selskapet reddet av en solid ordrereserve, men det er ikke tilfellet i tredje kvartal. Underskuddet vokser og nå er utsiktene usikre.

Aksjen falt 16,08 prosent til 3,81 kroner.

Les mer. Bøndene svikter

Bulkfest
Tørrbulkaksjene klatrer markant. En oppdatering fra Imarex viser at ratene igjen er i siget. For Capesize blir fraktkontraktene for november og desember sendt opp. De underliggende ratene stiger 11,5 prosent til 42.750 dollar per dag fra 38.319 dollar som var sluttkursen onsdag. For første kvartal neste år stiger dagratene 6,2 prosent til 33.000 dollar fra 31.063 dollar.

For Panamax er det også en oppgang i papirmarkedet. Dagratene for denne klasse i andre kvartal 2010 stiger til 18.500 dollar fra 18.043 dollar.

Golden Ocean klatret 12,67 prosent til 8,23 kroner, mens Jinhui steg 7,83 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.