NA24.no

Fantastisk, men ikke godt nok

Sist oppdatert:
Yara klarte ikke å nå de skyhøye forventningene.

Yara fortsetter den formidable veksten, godt hjulpet av økte priser, men klarer ikke helt å levere som ventet på bunnlinjen.

NA24 - din næringslivsavis

Omsetningen ble 17,39 milliarder kroner i fjerde kvartal, en økning på 40 prosent fra året før. Det var ventet 16,82 milliarder kroner i driftsinntekter.

Driftsresultatet ble 1,49 milliarder kroner, en økning på utrolige 186,76 prosent fra samme periode i fjor.

- Det globale gjødselmarkedet er stramt med økende etterspørsel og begrenset ny kapasitet, noe som resulterer i betydelige økninger i gjødselprisen for å balansere markedet, sier Thorleif Enger, administrerende direktør i Yara, i en kommenter.

- Prisen har mer enn kompensert for høyere energipriser, legger Enger til.

Skyhøye forventninger
Selv ikke denne resultatveksten holder til å nå markedets skyhøye forventninger. På forhånd var det ventet et resultat på 1,75 milliarder kroner, noe som innebærer at gjødselselskapet kommer nesten femten prosent under konsensus. En historikk der selskapet konsekvent har levert bedre enn ventet kan ha fått analytikerne til å sikte for høyt.

Aksjen faller 1,81 prosent til 271 kroner. Før rapporten var presentert hadde selskapet steget 9,6 prosent så langt i år. I samme periode falt hovedindeksen 16,8 prosent.

Ser økt etterspørsel
Ledelsen tror den formidable veksten vil fortsette.


- Det globale matmarkedet er stramt. Kornprisen er på historisk høye nivåer, noe som oppmuntrer bønder til å ekspandere arealet sitt og øke bruken av gjødsel, påpekes det i rapporten.

Selskapet foreslår at det gis ut utbytte på 4 kroner aksjen, i forbindelse med rapporten.

Dette er for øvrig den første rapporten der resultatene fra Kemira GrowHow er inkludert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere