NA24.no

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Får 21 millioner til å pusse opp hytte

Sist oppdatert:
I tillegg økes apanasjen både for kongeparet og kronprinsparet. Les også: Her er kulturvinnerne

(SIDE2): I statsbudsjettet for 2010, som ble lagt frem tirsdag, foreslår regjeringen å bevilge 142,5 millioner kroner til Det kongelige hoff.

Får mer
Dette er en økning på i underkant av 15 millioner sammenlignet med bevilgningene for 2009. I tillegg ble det for 2009 bevilget 15,7 millioner kroner til innvendige arbeider og interiørprosjektet ved Oscarshall slott.

Bakgrunnen er ifølge statsbudsjettet nye kalkyler for utgifter knyttet til forvaltning, drift og vedlikehold av de statlige kongelige eiendommene. I tillegg har rehabiliteringen av Bygdøy kongsgård og Oscarshall medført et høyere vedlikeholdsnivå.

  • Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Kronprinsparets stab øker
Regjeringen foreslår videre en bevilgning på 20,9 millioner kroner som i hovedsak skal gå til rehabilitering av Sæterhytten på Bygdøy kongsgård .

Denne ble gitt i gave til HM Kongen og HM Dronningen i forbindelse med deres 70-årsdager. Hytta har tidvis blitt brukt som kunstnerbolig og er ikke spesielt stor. Men den har en flott vinterhage og musikkpaviljong. Det er ikke gjort noen forbedringsarbeider på hytta de senere årene.

Bevilgningene til Kongehuset innebærer også 15,7 millioner kroner til kronprinsparets stab i 2009.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Økt apanasje
Regjeringen foreslår en apanasje på 9 millioner kroner for HM Kongen og HM Dronningen i 2010. I 2009-budsjettet var summen 8,8 millioner kroner. Bevilgningen skal dekke personlige utgifter for kongeparet, blant annet utgifter i forbindelse med diverse offisielle oppgaver og vedlikehold av egne eiendommer.

For HKH Kronprinsen og HKH Kronprinsessen er det foreslått en apanasje på 7,5 millioner kroner mot 6,5 millioner kroner for 2009. Dette skal ifølge budsjettforslaget dekke personlige utgifter, inkludert utgifter til drift og vedlikehold. Videre heter det at posten økes på grunn av nye kalkyler for vedlikehold av Skaugum.

Under ser du utdrag fra budsjettforslaget for kongehuset.

Full oversikt: Se hele budsjettforslaget her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere