*Nettavisen* Økonomi.

Får 30.000 kroner mer for å ikke jobbe

Foto: Holm, Morten (Scanpix)

- Det skal lønne seg å jobbe, sier politikerne. Sjokkundersøkelse om uføretrygd viser det motsatte.

04.11.11 15:32

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund har foretatt en grundig gjennomgang av trygdesystemet. Og funnene er egnet til å sjokkere.

Det viser seg nemlig at uføretrygdete får mer i trygd enn det folk som jobber får i pensjon etter et langt arbeidsliv. Det skriver nrk.no fredag.

30.000 kroner mer for å ikke jobbe
YS har regnet på folketrygden til uføre og arbeidsføre for stortingets arbeids- og sosialkomite. Nye tall viser at en ufør kan ende opp med over 30.000 mer i året enn en som jobber frem til oppnådd alderspensjon.

Pensjonsreformen skulle få flere til å jobbe mer.

Er du en av dem som tjener mer på ikke å jobbe? Da vil vi gjerne intervjue deg anonymt - vi lover full anonymitet.

- Flere vil søke om trygd fremfor å jobbe
Men dersom uføre får over 30.000 kroner mer i pensjon fra folketrygden enn den som har en vanlig inntekt, frykter YS-leder Tore Kvalheim at flere skal søke om uføretrygd.

- Det er jo medisinske årsaker som skal betinge om man er arbeidsufør eller ikke. Men vi vet av erfaring at det bli et press mot de ordningene som er best økonomisk. Det viser også forskningen, sier Kvalheim til nrk.no.

Enda en sjokkrapport om NAV
Samtidig med den oppsiktsvekkende rapporten til YS kommer en annen sjokkrapport fra Rokkangruppen i Bergen.

Ett av myndighetenes viktigste mål med NAV var å få flere over fra å være passive trygdemottakere til å bli lønnsmottakere i arbeid. Det har ikke slått til, skriver Bergens Tidende fredag ifølge NTB.

- NAV-effekten når det gjelder å få folk tilbake til arbeidslivet ser ut til å ha vært helt marginal, i alle fall så langt, sier økonomiprofessor Arild Aakvik til Bergens Tidende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.