*Nettavisen* Økonomi.

Får beholde jobben

Federal Reserve, sentralbanksjef, Ben Bernanke, USA Foto: KEVIN LAMARQUE (Scanpix)

Sentralbanksjef Ben Bernanke får fire nye år etter bitter debatt.

29.01.10 07:55

Senatet har med et flertall på 77 mot 23 stemmer vedtatt å avslutte debatten om å gi sentralbanksjef Ben Bernanke (56) et nytt åremål på fire år i sentralbanken Federal Reserve.

I denne avstemmingen trengte man et flertall på 60 av 100 senatorer. Deretter ble selve godkjennelse avgjort med 70 mot 30 stemmer.

Det var en svært bitter debatt, og flertallet for Bernanke er større enn observatører hadde ventet. De fleste trodde på flertall, men at det ville være knappere. Det hvite hus skal også ha vært bekymret, og har de siste dagene lagt betydelig press på demokratiske senatorer for å si ja.

Det første åremålet hans ville gått ut lørdag. Bernanke ble sentralbanksjef i 2006. Han satt også i sentralbankens styre fra 2002 til 2005, men har ellers primært bakgrunn som professor, blant annet ved Princeton-universitetet.

Hard motstand
Obama-administrasjonen hadde neppe ventet at godkjennelsen av Bernanke skulle bli så vanskelig, spesielt ikke siden Bernanke selv er republikaner.

Ironisk nok var det republikanerne som skapte størst problemer for Bernanke, men politikere på begge fløyer sa på forhånd at de ville stemme nei.

På venstresiden gjelder det senatorer som Barbara Boxer fra California, Russell D. Feingold fra Wisconsin og Bernie Sanders fra Vermont. På høyresiden har Bernanke møtt hard motstand fra senatorer som Jim Bunning i Kentucky og Richard C. Shelby fra Alabama.

- Bernankes handlinger skadet den politiske uavhengigheten til Federal Reserve og nasjonens pengepolitikk, sa Shelby blant annet.

- Betydelig økonomisk ødeleggelse skjedde som et resultat av styreleder Bernankes løsslupne pengepolitikk og svake regulatoriske styring. Hvis vi ikke gjør styreleder Bernanke ansvarlig, hva slags presedens setter vi da for fremtidige tilsynsmyndigheter? spurte Shelby.

Ulik kritikk
Karakteristikkene av Bernanke har vært uvanlig krasse. Kritikken har rettet seg mot flere ulike forhold, litt avhengig av hvilken fløy den kommer fra.

Enkelte mener Bernanke og forgjengeren Alan Greenspan har en stor del av ansvaret for bolig- og finansboblen som bygget seg opp frem til 2007, dels ved å holde styringsrenten for lav, og dermed oppmuntre til overdreven opplåning, og dels ved å være for avslappet når det gjelder å regulere finansmarkedet.

Andre mener sentralbanken og Obama-administrasjonen har gjort for mye for å redde banknæringen på Wall Street gjennom garantier og kapitalinnskudd og samtidig for lite for å hjelpe folk flest som sliter med arbeidsløshet og fallende boligpriser.

Atter andre ønsker å begrense sentralbankens ansvarsområde til utelukkende å gjelde rentesetting og annen pengepolitikk.

Tilhengerne har medgitt at det ble gjort feil, men at Bernankes aggressive tiltak da krisen først inntrådte reddet både finanssystemet og nasjonen fra en enda verre nedtur.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag