NA24.no

(Scanpix/AFP)

Får betalt av Iran

Sist oppdatert:
Nekter å fortelle hvor mye Iran skylder Statoil.

USA har i lang tid hatt en rekke sanksjoner mot Iran. Mandag kastet EU seg på med å forby all oljeimport fra Iran fra og med juli.

NA24 kan nå avsløre at Norges desidert største og viktigste selskap befinner seg i en spesiell situasjon.

Statoil mottar nemlig jevnlig levering av flytende gass som betaling for gjeld av regimet til president Mahmoud Ahmadinejad.

- Det er riktig at vi mottar nedbetalinger av gjelden i form av LPG (Liquefied Petroleum Gas), og dette er i tråd med opsjonene for tilbakebetaling i de originale kontraktene, sier Bård Glad Pedersen, mediekontakt for Statoils internasjonale oppstrømsaktiviteter, landbasert så vel som offshore, til NA24.

Frakter ut og selger selv
Dette er betaling for gjeld som det nasjonale olje- og gasselskapet i Iran, National Iranian Oil Company (NIOC), skylder Statoil.

- Statoil har utestående fordringer i Iran fra tidligere gjennomførte prosjekter. Dette knytter seg til utbyggingen av South Pars fase 6, 7 og 8 som ble ferdigstilt i 2009 og til tidligere gjennomført letevirksomhet på Anaran og Khoramabad, sier Glad Pedersen.

Denne flytende gassen mottar Statoil i landet, for så å sende det videre.

- Vi mottar LPG på terminaler i Iran og transporterer den på skip til markeder utenfor Europa og USA. Verdien avskrives vårt utestående hos NIOC, sier Glad Pedersen.

Etter hva NA24 erfarer så dreier det seg om flere hyppige leveranser og betydelige summer. Statoil vil imidlertid verken oppgi hvor stor gjelden er, hvor mye som er nedbetalt eller hvor mye det er som mottas ved hver levering.

- Staten vet dette
Staten ved Olje- og energidepartementet, som ledes av Olje- og energiminister Ola Borten Moe, eier 67 prosent av aksjene i den norske giganten.

Selskapet selv sier at de norske myndighetene er orientert om selskapets virksomhet.

- Vi har løpende dialog med norske myndigheter om Iran for å holde dem informert og for å sikre at all vår aktivitet er i samsvar med de til enhver tid gjeldende sanksjoner, sier Glad Pedersen.

Det iranske selskapet som skylder Statoil penger har hovedkontor i Teheran, og er under kontroll av iranske oljedepartementet.

- Statoil forholder seg til og etterlever sanksjoner som er relevante for vår virksomhet. Vi har ingen pågående prosjekter i Iran og vi har ingen planer for nye prosjekter i landet.

- Skal snakke med staten
Glad Pedersen sier imidlertid at de nå vil sjekke saken med myndighetene etter at EU kom med sitt forbud.

- I de nylig vedtatte sanksjonene fra EU er det gjort unntak for å motta petroleumsprodukter som nedbetaling av gjeld knyttet til tidligere gjennomførte kontrakter. Vår vurdering er derfor at vi vil kunne motta petroleumsprodukter som del av nedbetaling av gjeld også etter at sanksjonene trer i kraft. Vi vil videreføre dialogen med norske myndigheter for å sikre at denne forståelsen er riktig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere