*Nettavisen* Økonomi.

Får betalt for å låne penger

Foto: Getty Images

Livredde investorer prøver å redde pengene sine.

09.01.12 21:31

Nå har eurokrisen ført til at en ny rekord har blitt satt i finansmarkedene.

For første gang i historien får Tyskland nå betalt for å låne penger. De som låner penger til tyskerne kan dermed sies å være villige til å betale i frykt for at de vil tape enda mer på andre plasseringer.

På en auksjon mandag ble det solgt tyske statspapirer med seks måneders løpetid for 3,9 milliarder euro. Renten på disse ble satt til -0,0122 prosent.

Selv om det isolert sett kan bli sett på som positivt for tyskerne å få låne penger til en slik rente viser det tydelig hvor nervøs stemningen er i markedene.

Nytt krisemøte
Mandag er det møter mellom den tyske kansleren Angela Merkel og den franske presidenten Nicolas Sarkozy i Berlin.

Selv om de skal forberede seg til et EU-toppmøte i slutten av denne måneden vies det stor oppmerksomhet.

To emner som skal bli diskutert er å få ferdig planen om tettere finanspolitikk i eurosonen og vekstfremmende tiltak, ifølge Reuters.

For Sarkozy er det også viktig å få på plass en skatt på finansielle transaksjoner før det franske presidentvalget i april/mai.

- Vi må gå foran med et godt eksempel å introdusere en skatt på finansielle transaksjoner, sier han i den tyske hovedstaden.

Merkel sier at hun kan se for seg en slik skatt kun gjeldende for landene i eurosonen, men at det ikke er noen enighet hos de folkevalgte tyskerne om en slik skatt.

Sarkozy sliter i økende grad med oppslutningen på hjemmebane og står i en reell fare for å være den første franske presidenten som blir vraket etter én periode, siden Valéry Giscard d’Estaing opplevde det samme for over 30 år siden.

Merkel understreker alvoret i eurokrisen ved å si at europeiske politikere aldri tidligere har stått ovenfor en slik situasjon.

Og heller ikke i eksportmastodonten Tyskland er det grunn til å juble.

Industrifall
Mandag har det kommet negative nyheter knyttet til den viktige tyske industriproduksjonen.

I november falt denne med 0,6 prosent til en årstakt på 3,6 prosent. Her var det på forhånd ventet et fall på 0,4, prosent, ifølge Dow Jones Newswires.

Disse følger etter andre signaler om at det tyske lokomotivet mister fart.

- Tyske industriordre falt med hele 4,8 prosent i november, særlig trukket ned av et fall i eksportordrene på nesten 8 prosent. Trenden, målt ved 3m/3m årlig rate er sterkt negativ (-17,2 prosent), og peker mot produksjonsfall i månedene framover, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Markets sin morgenrapport.

Gresk tragedie
Mandag meldes det også at den greske økonomien stadig forverres og at budsjettunderskuddet kan bli på hele 10 prosent av BNP. Samtidig skal kreditorene være på vei til å kreve at det skal gjennomføres enda flere kutt.

Til nå er det planlagt at kreditorene må akseptere et tap på 50 prosent av obligasjonene de sitter på. Sist i sommer ble det inngått en avtale der de private investorene aksepterte et kutt på 21 prosent, men dette viste seg kjapt å ikke være nok. Ettersom Hellas også skylder penger til andre vil det reelle kuttet i gjelden bli på nærmere 30 prosent.

Tyske myndigheter er ute med beskjed om at en avgjørelse på om Hellas vil motta sin neste utbetaling fra krisepakken vil bli basert på rapporten til den såkalte Troikaen. Denne består av EU, Det internasjonale valutafondet (IMF) og den europeiske sentralbanken (ESB), som i mai 2010 lanserte omfattende krisehjelp til grekerne.

Merkel sier at hun vil snakke med IMFs toppsjef Christine Lagarde angående Hellas sin situasjon. Hun sier også at det ikke er deres intensjon at noen land skal måtte forlate eurosonen, men hun sier også at Hellas befinner seg i en eksepsjonell situasjon.

Det har lenge vært fryktet at en ukontrollert gresk konkurs vil kunne føre til en oppløsning av eurosamarabeidet. Skulle utbetalingen bli holdt tilbake vil landet etter alle solemerker gå konkurs.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.