NA24.no

Får dårlig nytt fra alle kanter

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)
Sist oppdatert:
- Jeg håper han tar en lang ferie, så han skjønner hvor dum beslutningen om Hardanger er, sier professor.

Det raser rundt statsminister Jens Stoltenberg (Ap) om dagen. Og over alt hvor han snur seg er det tilsynelatende dårlig nytt.

Les Stavrums kommentar: Hvor er Stoltenberg?

Klassekampen skrev denne uken at skatteinntektene fra Fastlands-Norge har økt med 167 milliarder kroner fra 2005, året den rødgrønne regjeringen overtok regjeringslokalene.

Les saken: Stoltenberg har økt skattetrykket

Torsdag kom to meningsmålinger, som viser at Arbeiderpartiet (AP) stuper og at et flertall av folket ønsker omkamp i Hardanger.

Meningsmålingen fra InFact viser at Arbeiderpartiet de to siste månedene har tapt 2,8 prosentpoeng. Bare 26 prosent av de spurte ville stemt Ap i dag viser avisens augustmåling.

Høyre er nest størst i målingen med en oppslutning på 25,9 prosent, en fremgang på 1,8 i forhold til i juni.

Med dagens oppslutning ville Ap hatt 17 færre stortingsmandater. Forskjellen mellom den borgerlige og den rødgrønne blokken på Stortinget er nå 103-65.

Bare 18,3 prosent støtter utbyggingen

Når det gjelder kraftlinjesaken, viser undersøkelsen at over halvparten av det norske folk er imot inngrepet i Hardanger-naturen.

55,7 prosent av de spurte i en meningsmåling gjort for avisen sier de er motstandere av kraftlinjen gjennom Hardanger. Kun 18,3 prosent støtter utbyggingen.

Den planlagte kraftlinjen gjennom Hardanger gjør at Arbeiderpartiet raser på valgmålinger på Vestlandet.

I juni hadde partiet 26,8 prosents oppslutning. To måneder senere har Aps støtte i regionen falt med over 10 prosentpoeng til bare 16,2 prosent.

- Er på ferie

Nettavisen har tatt kontakt med Statsministerens kontor (SMK) for å få en kommentar fra Stoltenberg.

- Han har ferie nå og kan ikke kommentere disse sakene, sier politisk rådgiver John Trygve Tollefsen til Nettavisen - og henviser til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp), nestleder Helga Pedersen (Ap) og partisekretær Raymond Johansen (Ap).

- Håper han hviler skikkelig ut
Professor Frank Aarebrot ved universitet i Bergen ser ingen grunn til at statsministeren skal avbryte ferien for å svare på spørsmål fra pressen.

- Jeg tror Jens har godt av ferie, håper han får hvilt ut – og skjønner hvor dum beslutningen om Hardanger er, sier Aarebrot til Nettavisen.

Men Aarebrot tror kraftlinjemotstanderne på Vestlandet har respekt for at statsministeren trenger ferie nå.

Les også: Folket sier nei til kraftlinjer

- Men store deler av Ap på Vestlandet forventer at han - også som partileder kommer på banen med det samme han er tilbake.

- Har du inntrykk av at han er sliten?

- Jeg tror det er så anstrengende å være statsminister at han trenger ferie nå. For regjeringsmedlemmene gjelder ikke arbeidsmiljøloven, de jobber noe jævlig, sier Aarebrot til Nettavisen.

- Liv i disse debattene
Han sier det skal helt spesielle ting til før statsministeren bør komme på banen i ferien.

- Det må være tap av menneskeliv eller en katastrofe av nasjonal karakter, mener jeg. Her snakker vi om politiske debatter på tampen av agurktiden: Jeg kan ikke se at det blir innført et nytt skatteregime innen en uke, Hardanger – ikke for sent å snu, statsministeren kan ikke blande seg inn i hva First House gjør, selv om noen kan mene det er smart av ham å si noe, sier Aarebrot.

Aarebrot er ikke overrasket over debattene om skatt, Hardanger og barnehager kommer nå.

- Alle somre er det slik at du har relativt dårlig med nyheter i juli, og så endelig er det liv i noen debatter.

For ordens skyld: Frank Aarebrot er medlem av Arbeiderpartiet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere