*Nettavisen* Økonomi.

Får denne mannen rett, blir det nytt rentekutt

Foto: HSBC (HSBC)

- Kronen er helt enestående, sier valutaeksperten.

17.01.12 21:27

Storbanken HSBC sine valutaeksperter, med den globale valutastrategen David Bloom i spissen, har sett inn i spåkulen.

Bloom har de siste årene hamret inn budskapet om at den norske kronen er verdens beste valuta - for så å snu ryggen til valutaen.

Nå kommer han igjen frem til at det er norske kroner som er verdens beste blant G10-landene.

- Vi vil fortsatt argumentere for at norske kroner er den beste valutaen i verden. Det er den klare vinneren når vi hensyntar både sykliske og den langsiktige strukturelle makroøkonomiske situasjonen, spesielt de tradisjonelle «trygg havn»-kvalitetene som nåværende budsjettoverskudd og budsjettbalanse, sier Bloom til NA24.

En styrking av kronen er gode nyheter for shoppingglade nordmenn på tur i utlandet, men dårlige nyheter for norske bedrifter som selger sine varer til utlandet.

- Egen liga
Til kronens fordel fremheves det at den er i en liga for seg selv. Dette begrunnes blant annet med at Norge har store budsjettoverskudd, at det er liten risiko knyttet til statsfinansene og at Norge er i en enestående budsjettposisjon.

Dette er i tråd med hva Bloom tidligere har sagt. Han har også tidligere pekt på de unike fundamentale forholdene ved norsk økonomi som hovedgrunnen til at den norsk kronen burde kunne fungere som en «trygg havn», mens økonomisk krise preger både Europa og USA.

Krangel om trygge kroner
Tidligere utspill om at kronen skal være et trygt sted å plassere pengene sine har imidlertid kjapt blitt parert av norske eksperter som mener at det aldri vil skje, da den er alt for illikvid. Med andre ord at det er rett og slett finnes for lite kroner.

Bloom trekker da også frem at kronen neppe er likvid nok.

- Likviditetsmangelen er det eneste problemet med kronen, sier Bloom.

Han peker på at norske kroner kun står for 1,3 prosent av det daglige volumet og at for eksempel sveitsiske franc er mer enn fire ganger så likvid.

Men i tillegg kommer Bloom også med en annen spådom.

- En hurtig kronestyrkelse vil sannsynligvis føre til motangrep fra myndighetene ved hjelp av rentekutt og kronen er allerede 30 prosent overpriset mot euro, sier Bloom.

Dette er langt fra utenkelig og sentralbanksjef Øystein Olsen har da også tidligere signalisert at dersom kronen blir for sterk, så kommer sentralbanken til å kutte renten.

- Men når det er sagt bør det bemerkes at det siste rentekuttet til Norges Bank på 50 basispunkter kun hadde en midlertidig effekt på kronen, noe som indikerer at markedet i hovedsak kjøper den fordi den er sikker - ikke for å få høy rente, sier Bloom til NA24.

Her kan du følge kronens utvikling

Annen favoritt
Når HSBC hensyntar likviditetssituasjonen trekkes kanadiske dollar frem som en annen favoritt.

De mener imidlertid at kanadiernes valuta allerede har priset inn en del av dollarens fordeler, og at det dermed nå kun er en begrenset oppside.

Verst i kenguruland
For å finne den verste valutaen resier HSBC helt til den andre siden av kloden.

Australske dollar trekkes nemlig frem som den aller verste. De tror at ettersom situasjonen i eurosonen vil stabilisere seg så kommer markedsfokuset til å endre seg mot den ikke-bærekraftige budsjettsituasjonen i USA. Dette tror de vil føre til at risikolysten dempes, noe som vil senke australske dollar.

Det pekes nemlig på at denne valutaen i lenger tid har vært en av de som svinger mest i takt med risikoviljen i markedene.

I tillegg trekkes det frem at australske dollar vil svekkes av global risiko og svakere vekst hos øylandets viktigste asiatiske handelspartnere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.