NA24.no

Får endre på pressestøtten

Kultur- og kirkeminister Thorhild Widvey (H).
Kultur- og kirkeminister Thorhild Widvey (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Norske mediehus kan nå få pressestøtte også når de publiserer innhold på elektroniske plattformer.

Det er klart etter at EFTAs overvåkingsorgan onsdag godkjente regjeringens forslag til pressestøtte. Avgjørelsen blir møtt med glede og lettelse både av bransjen og regjeringen.

- ESAs godkjennelse betyr at vi nå kan få på plass en sårt tiltrengt modernisering av pressestøtten som vil bidra til økt innovasjon i mediebransjen, sier kulturminister Thorhild Widvey (H).

ESA har godkjent at den nye ordningen får virkning i år og Widvey varsler at det i løpet av kort tid vil bli vedtatt en ny forskrift om produksjonstilskudd som vil endre på hvem som kvalifiserer for å få pressestøtte.

Viktig for de små

I en uttalelse sier ESA-sjef Oda Helen Sletnes at dette vil legge til rette for nyhetsproduksjon på nett, noe som ikke minst er viktig for mange av de mindre publikasjonene i Norge.

- Jeg er glad for at pressestøtten legges om i plattformnøytral retning for å møte utfordringene til et nyhetsmarked i utvikling, sier Sletnes.

God avklaring

Administrerende direktør Randi S. Øgrey i bransjeorganisasjonen Mediebedriftenes Landsforening er glad og lettet over at overvåkingsorganet ikke har innvendinger.

- Vi har jobbet for dette lenge. Det er positivt at det er endelig avklart. Vi ser fram til at ordningen blir plattformnøytral. Da kan vi bruke ordningen uavhengig av hvordan vi gir ut innholdet vårt. Nå vil pressestøtten jobbe med bransjen, og jeg tror mange av våre medlemmer er glad for dette budskapet, sier Øgrey til NTB.

MBL-sjefen legger til en bønn til kulturministeren om å opprettholde støtten på dagens nivå og la den nye ordningen virke før regjeringen gjør endringer.

De borgerlige har hatt som mål å endre mediepolitikken i Norge og har tatt til orde for lavere pressestøtte. Men det mest kontroversielle i regjeringens forslag ble fjernet fra teksten som ble sendt til ESA til godkjenning.

Tak

Det opprinnelige forslaget inkluderte et fast støttetak på 40 millioner kroner. Kulturministeren ville også flytte opplagsgrensen fra 6.000 til 4.000 for støtte til aviser som er størst eller alene på sine utgiversteder.

Endringene ville rammet Dagsavisen og Vårt Land og flere lokalaviser.

Men samarbeidspartiene Venstre og KrF støttet ikke endringen, og i februar trakk Widvey forslaget og endte opp på et støttetak som ikke kan overstige 40 prosent av avisens driftskostnader.

Må godkjennes

Alle endringer i statsstøtte må sjekkes mot EØS-avtalen og godkjennes av EFTAs overvåkingsorgan.

- Mangfold i mediene er et samfunnsmål som kan rettferdiggjøre bruk av statsstøtte, og ESA har kommet fram til at produksjonstilskudd fortsatt er en hensiktsmessig måte å støtte norske nyhetsmedier på, skriver kontrollorganet i sin konklusjon.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere