*Nettavisen* Økonomi.

Får forskningsjournalistikk pris

Foto: MAURICIO LIMA (AFP)

ViS-prisen går til Aftenposten-journalister.

Vitenskapsakademiet i Stavanger (ViS) deler ut ViS-prisen for kritisk, innsiktsfull og vederheftig forskningsjournalistikk for første gang i 2011,det skriver Universitetet i Stavanger i en melding.

Prisen for 2011 går til journalistene John Hultgren og Ingeborg Moe i Aftenposten. Vitenskapsakademiets begrunnelse for tildelingen er:

Gjennom en rekke kritiske intervjuer og reportasjer i 2010 og 2011 viste journalistene John Hultgren og Ingeborg Moe i Aftenposten at offentlige oppdragsgivere har forsøkt å påvirke forskningsresultater i prosjekter som de har finansiert. Reportasjene avdekket hvordan forskere er blitt presset til å godta kontrakstvilkår som gir oppdragsgiver innflytelse på resultatene. Journalistene har satt fingeren på et samfunnsproblem i en tid da finansieringen av forskning er avhengig av et tillitsfullt forhold mellom oppdragsgiver og forsker. Det er prisverdig at Aftenpostens redaktør har stilt tid og ressurser til disposisjon for den type langsiktige research som åpenbart har ligget til grunn for Hultgren og Moes avslørende journalistikk,heter det i meldingen.

Artikkelserien er et eksempel på journalistikk som setter forskning inn i en samfunnskontekst og bidrar til refleksjon om vilkårene for produksjon av kunnskap. Artiklene skapte debatt om forskningens legitimitet og uavhengighet. De førte til at forskningsministeren fordømte bruk av konsulentkontrakt til forskning og satt i gang arbeid med å revidere kontraktene for oppdragsforskning slik at de skal sikre akademisk frihet. På denne måten blir artikkelserien et eksempel på journalistikk som bidrar til å skape bedre betingelser for kunnskapsproduksjon i samfunnet. Serien bidrar dessuten til å utvide vår forståelse av at forskningsjournalistikk kan dreie seg om mer enn å kommunisere og popularisere forskningsresultater. Vitenskapsakademiet mener det er viktig at denne typen journalistikk om forskning blir videreført i norske medier, fortsetter meldingen.

Prisen på 50.000 kroner blir delt ut på Arkeologisk museum i Stavanger fredag 17. juni kl 1830, hvor prisvinnerne vil kvittere med et foredrag om utfordringer ved forskningsjournalistikk.

ViS-prisen blir delt ut etter forslag fra landets pressefolk og vitenskapelig ansatte ved universiteter og høgskoler og etter innstilling av en nominasjonskomité oppnevnt av ViS. Nominasjonskomiteen har bestått av preses i ViS, professor Roald Berg ved Universitetet i Stavanger, førsteamanuensis Harald Hornmoen ved Høgskolen i Oslo, samfunnsredaktør Hilde Sandvik i Bergens Tidende, redaktøren i Pressehistorisk Tidsskrift, Arnhild Skre, dekan, professor Trine Syvertsen, Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Oslo, som representant for Norsk Presseforbund.

ViS-prisen er finansiert av avisene Aftenposten, Adresseavisen, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad.

I tillegg til å dele ut ViS-pris til John Hultgren og Ingeborg Moe, vil Vitenskapsakademiet i Stavanger gi hederlig omtale til journalistene Atle Andersson, Frode Bjerkestrand, Kristin Jansen og John Lindebotten samt den redaksjonelle ledelsen i Bergens Tidende for den nyskapende reportasjeserien "Klima i endring" i Bergens Tidende i 2007. Gjennom en rekke gjennomarbeidede kommentarer, reportasjer og intervjuer om et av vår tids mest avgjørende spørsmål, lyktes journalistene med å gi plass til så vel usikkerheten i forskningen om klimaet som den grunnleggende vitenskapelige enigheten om at klimaendringene er menneskeskapt og kan og må løses. Vitenskapsakademiet gratulerer Bergens Tidende med å satse på seriøs og ressurskrevende journalistikk om et komplisert og politisert forskningsfelt,avslutter meldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag