NA24.no

(Nettavisen/Heidi Schei Lilleås)

Får full lønn for å streike

Sist oppdatert:
- Det vil ikke si at vi kan streike i 28 år, men vi er i hvert fall ikke nødt til å sette oss ned nå for å telle penger

GRØNLAND (NA24): I forrige uke gikk 22.000 kommune- og statsansatte ut i streik, etter bruddet i lønnsforhandlingene natt til torsdag. Fase to av streiken er nå i gang, noe som vil si at antallet streikende har økt til om lag 50.000 personer.

Men i motsetning til privat næringsliv taper blir ikke de streikende økonomisk skadelidene.

Får full lønn
- De får nettolønn. De får altså lønnen sin fratrukket skatt. Det er individuelt vurdert på hver enkelt. Per deinisjon er alle våre 43.000 medlemmer i streik, men det fungerer slik at vi kjører punktstreiker. Det betyr at det er noen som trekkes ut for å streike og det er ikke riktig at de 4.600 av våre medlemmer som er tatt ut tape på det, sier Stein Erik Syrstad, informasjonssjef hos LO Stat, til NA24.

- Streiken koster ikke staten ett øre, det er vi som betaler hele gildet, sier Syrstad.

Samme holdning har de i YS Stat.

- Våre medlemmer skal ikke tape på å streike. De får utbetalt netto lønn, samt et påslag for reduserte feriepenger, sier Jens Christian Batt, leder i konfliktutvalget, til NA24.

Hos Unio er situasjonen også stort sett den samme.

- Det vil variere for hvert enkelt forbund, men generelt kan jeg si at streikelønnen skal være lik eller tilnærmet lik normal lønn, sier kommunikasjonssjef Christian-Marius Stryken til NA24.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Staten tjener - tredjepart taper
I motsetning til privat næringsliv taper heller ikke arbeidsgiver på streiken i det offentlige, derimot sparer de store summer.

Les mer: Tjener 100 millioner hver streikedag

De eneste som taper på streiken er uskyldig tredjepart, som mister tilbud til barnehager, skoler, operasjoner og andre offentlige tjenester

- Ettersom Staten sparer penger og arbeidstakerne får full lønn. Er det ikke litt urettferdig at det bare er tredjeperson som blir skadelidene?

- Ja, det kan du si. Men nå er det slik at selv om Statens lønnsutgifter går ned så er det en god del ting de kan tape på. For eksempel om det blir mangel på bensin så vil Staten tape penger på avgifter, streiken påfører dem mye ekstraarbeid og et omdømmeproblem på sikt, sier Syrstad.

Neppe streik i 28 år
Det har allerede blitt varslet at streiken snart kan tilta ytterligere i styrke.

Og i en situasjon hvor verken arbeidsgiver eller arbeidstaker lider økonomisk nød spør mange seg hvor lenge den kan pågå.

- Vi har ikke streiket på 28 år. Det vil ikke si at vi kan streike i 28 år, men vi er i hvert fall ikke nødt til å sette oss ned nå for å telle penger, sier Syrstad.

YS Batt vil ikke opplyse om hvor stor streikekasse de har, da det er interne opplysninger.

- Men vi regner med en langvarig streik. Det er ikke pengene det står på, sier han.

Hos Unio varierer størrelsen på streikekassene.

- Det er vanskelig å si hvor stor streikekassa er, ettersom det også vil variere for hvert forbund, sier Stryken.

- Sånn det burde være
Jan Pedersen og Uzma Qayyum er streikevakter på Grønland i Oslo.

- Det det er uvant, men det går greit å streike. Det er ingen problemer med å være streikevakt her, sier Pedersen til NA24.

Begge jobber i kriminalomsorgen, og forteller at de få utbetalt tilsvarende netto lønn.

- Det er vi veldig fornøyd med. Det er sånn det bør være, uttaler Pedersen.

- Ingen tjener på å streike
Ifølge Teknisk beregningsutvalgs rapporter, hadde industriarbeiderne 51 prosent høyere lønn i 2011 enn ti år tidligere. Tar man med de bedre lønnede funksjonærene, har industrien en lønnsøkning på 57 prosent det siste tiåret. I den samme perioden økte statsansatte lønna med 58 prosent og kommuneansattes lønn økte med 56 prosent, skriver Klassekampen.

LO Stat har beregnet at oppgjørene i industrien får en ramme på 4,25 prosent, mens regjeringen la fram et tilbud på 3,75 prosent.

De mener at folk har forståelse for streiken.

- Dette er en lovlig del av arbeidskampen i Norge og de tilbakemeldingene vi får fra folk flest viser at de skjønner at det er en urettferdighet som skjer, sier Syrstad.

- Det er ingen hos dere som sitter igjen med mer på streike enn de gjør med lønn etter skatt?

- Nei, det er det ikke. Sånn kan det ikke være

- Absurd
Nettavisen redaktør mener situasjonen er absurd.

- Streiken i offentlig sektor handler om småpenger, og rammer verken de streikende eller arbeidsgiveren – kun uskyldig 3. part, skriver Gunnar Stavrum.

- Samtidig er streik en lovlig aksjonsform, selv om det ikke er stort man streiker for i et land som er et lite økonomisk paradis i en urolig verden.

- Sannheten er at streiken i offentlige sektor dreier seg om småpenger – og at de streikende «streiker bort» de lønnstilleggene de kan presse frem.

Les Stavrums kommentar her: Streiken ingen taper på

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere