*Nettavisen* Økonomi.

Får ikke fyre fra flaska

Nyttårsaften antennes fyrverkeri for 250 millioner kroner i Norge. Nå frykter bransjen rakettforbud og tap i 100-millionersklassen.

28.12.06 14:56

Søndag kan være siste nyttårsaften du har mulighet til å skyte rakettene opp fra champagne-flasken du nettopp har tyllet i deg.

Norsk pyroteknisk bransjeråds (NPB) representant Anders Sture stemte imot, og skapte dissens da Fyrverkeriutvalget nylig vedtok å gå inn for å forby raketter med styrepinner. Utvalget ble nedsatt av Justisdeparetementet etter at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) tidlig i år tok initiativ for å få innført et forbud.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Gøril Huse (TV 2 Nettavisen)

NA24 - din næringslivsavis

Neste år skal Stortinget ta stilling til forslaget - som bransjeforeningen frykter vil ruinere de seks norske fyrverkeri- importørene.

- Vi kan komme til å tape 40 prosent av omsetningen, tror NTB-representant Anders Sture, som til vanlig er tilknyttet importøren Svea Fyrverkeri i Oslo.

Et gjennomsnittsår selges det fyrverkeri for 250 millioner ut til konsument i Norge.

Vill Vest i Frognerparken
"Det er ikke produktene men uvettige brukere som er problemet", mener bransjen, og skylder for en stor del på fylla.

I stedet for forbud ønsker de seg derfor andre tiltak mot uvettig bruk av raketter, slik som kraftigere bøter og mer politi.

- Jeg har jo selv vært i Frognerparken flere ganger, og det er jo ikke en polis å se. Det er jo helt vill vest, mener Anders Sture.

Hver nyttårsaften skades mellom 100 og 150 mennesker i rakettregnet. I fjor ble det satt ny ulykkesrekord, med 153 skadde. Året før ble en person drept da han fikk en rakett i hodet og den eksploderte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.