*Nettavisen* Økonomi.

Får ikke overvåke norske fildelere

Foto: (Montasje)

Datatilsynet har satt ned foten for overvåking av norske fildelere.

23.06.09 09:42

Det norske advokatfirmaet Simonsen har i flere år hatt konsesjon til å systematisk overvåke og loggføre norske fildeleres aktiviteter. Konsesjonen ble under tvil av Datatilsynet i november 2006, og har senere blitt fornyet.

Har fått mye kritikk
Simonsen har etter at konsesjonen en rekke ganger vært i søkelyset rundt sin jakt på pirater. Advokatene ønsket blant annet at norske nettleverandører skulle videresende et advarselbrev til «avslørte» fildelere, samtidig som de ønsket at disse personene skulle underskrive en tilståelse på de gitte forholdene.

Nå nylig har også Simonsen kjørt saken mot en norsk fildeler som spredde den norske storfilmen Max Manus. I en hemmelig kjennelse i Stavanger Tingrett fikk trolig advokatfirmaet tilgangen til identiteten bak personen som lastet opp denne filmen.

Har satt sinnene i kok
Spesielt disse to sakene har satt sinnene i kok hos mange som mener at det er politiet, ikke aktører med økonomisk interesse i en sak, som skal etterforske fildeling.

– Disse to eksemplene viser at advokatfirmaet Simonsen slett ikke opptrer ryddig, men ønsker å kunne opptre i strid med rettsstatens prinsipper når det passer dem. Selvtekt fra rike aktører og hemmelige rettssaker og dommer er noe vi kjenner fra land med styresett vi ikke ønsker å sammenligne oss med, uttalte Thomas Gramstad, leder for Elektronisk Forpost Norge, da det ble kjent at Datatilsynet uttalte seg positivt da det ble kjent at Simonsen igjen søkte om fornyelse.

Fornyer ikke konsesjonen
Men nå har Datatilsynet snudd helt rundt, og fornyingssøknaden fra advokatfirmaet er avvist. Årsaken skal være at det ikke har kommet noen politiske signaler rundt denne typen overvåking, signaler som Datatilsynet etterlyste da konsesjonen først ble innvilget, melder Teknisk Ukeblad.

– Dette er meget gledelig, sier en kortfattet Torgeir Waterhouse i IKT-Norge til Nettavisen.

Waterhouse, som har frontet saken for IKT-Norge, har vært i møter i hele dag, og Datatilsynet skal ha forsøkt å kontakte ham uten hell. Han visste derfor ikke mye om saken da Nettavisen ringer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Roald, Berit

Gir politikerne skylda
- Dette skjer ikke fordi det er noe brudd på konsesjonen eller noe, så det ligger ikke noe der, men det går på at vi har gitt en midlertidig konsesjon to ganger, og begge gangene sa vi ganske klart ifra at det var behov for en politisk avklaring, og at dette området ble regulert gjennom lov, ikke gjennom en konsesjon. Men slike prosesser har ikke kommet i gang, og det er noe med at midlertidig betyr midlertidig, og vi kunne ikke gjøre det midlertidig en tredje gang, forteller informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til Nettavisen.

Skåra avviser at det har vært noe brudd på konsesjonen, men innrømmer at særlig prosessen rundt Post- og teletilsynets avgjørelse har vært en del av den totale avgjørelsen.

- Det har ikke blitt noe mer oversiktlig, for å si det sånn. Tiden er i aller høyeste grad moden for at politikerne kommer på banen, sier Skåra.

Skåra forteller at tilsynet har vært i samtaer med kulturdepartementet, som gav inntrykk at de jobbet med en ny åndsverkslov, men at dette tok tid, og at det derfor kanskje kunne være greit at Simonsen fikk forlenget sin konsesjon. Men dette anså ikke Datatilsynet som konkret nok.

Vil påklage vedtaket
- Vi mener at vedtaket er politisk begrunnet. Vi kan ikke se at det har skjedd noe fra i fjor til i år i forhold til den virksomheten som rettighetshaverne bedriver, som gjør at konsesjonen ikke burde bli forlenget, sier Tøndel til Dagbladet.no.

Han sier de vil påklage vedtaket, og vil be om at vedtaket ikke blir iverksatt før klagebehandlingen er over.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.