NA24.no

Får lønnsøkning på 25 prosent

Foto: Keilen, Berit (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Filipinske au pairer i Norge kan se frem til saftig lønnsøkning.

Regjeringen gjør kraftige endringer i au pair-ordningen. Blant annet skal man unngå at au pairene har barn i hjemlandet.

I tillegg skrus "lønnen", eller lommepengene som regjeringen karakteriserer det som, opp fra 4.000 til 5.000 kroner. En "lønnsøkning" på 25 prosent.

Skal hindre utnytting
– Au pair-ordningen har eksistert lenge, og meningen med den er at unge mennesker skal kunne reise til andre land og bli kjent med kulturen og språket der. Det vi er opptatt av å få til, er å styrke og understreke det kulturelle perspektivet i au pair-ordningen, sier Aps nestleder Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi må sikre at au pairer ikke blir utnyttet som billig hushjelp. Det har vi dessverre sett stygge eksempler på, legger hun til.

Regjeringen foreslår at man som hovedregel ikke skal kunne være au pair i Norge dersom man har barn i hjemlandet.

Ikke målgruppen
– Dette er en ordning som skal komme unge mennesker til gode. Mennesker med barn og familie er ikke den opprinnelige målgruppen for au pair-ordningen, sier Pedersen.

Det foreslås også å opprette en karanteneordning for vertsfamilier som utnytter au pairene.

– Familier som ikke behandler au pairene skikkelig, vil få en karantene før de eventuelt kan prøve på nytt med au pair, slår Pedersen fast.

Regelverket for au pairene skal dessuten forenkles, slik at de lettere kan bytte vertsfamilie uten å måtte gå gjennom en kronglete prosess med oppholdstillatelsen. Det skal opprettes en rådgivningstelefon for au pairer, og satsene for lommepenger og norskkurs justeres opp. Satsene for lommepenger økes fra 4.000 til 5.000 kroner, og summen skal indeksreguleres årlig. Transportutgifter til språkopplæring skal betales av vertsfamilien. Videre vil vertsfamilien pålegges å dekke hjemreise, noe som ikke er pålagt i dag. Dette vil også gjelde hvis au pairen mistrives, og oppholdet avbrytes.

– Vi gjeninnfører au pair-ordningen som den kulturutvekslingen den var ment som, sier Pedersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere