NA24.no

Får lov å selge

General Motors GM
General Motors GM Foto: JUSTIN LANE (EPA)
General Motors får lov å selge sine viktigste eiendeler til nytt statsstøttet selskap.

En konkursdomstol i New York har gitt kriserammede General Motors lov til å selge det meste av sine eiendeler til et selskap som er støttet av amerikanske myndigheter. Dermed er deler av virksomheten reddet.

NA24 - din næringslivsavis

Søndag kom dommen som slo fast at salget var det eneste valget som ville hindret en full konkurs med påfølgende likvidering av alle selskapets virksomheter. Dette ville vært katastrofalt for selskapets kreditorer, aksjonærer og ansatte. Dette var også noe dommeren ved konkursdomstolen la vekt på sin kjennelse, melder Bloomberg News.

En gruppe obligasjonseiere samt fagforeninger tilsluttet General Motors, har vært kritisk til å flytte over eiendeler til et nytt selskap. Det nye selskapet vil selge de samme bilene, laget på de samme fabrikkene av de samme arbeiderne som er styrt av de samme gamle sjefene. Men tilbake i det gamle selskapet vil en rekke forpliktelser ligge igjen, sammen med eiendeler General Motors ikke ser de kan videreføre.

Flere obligasjonseiere sier på sin side at selskapet burde fått mer tid på å finne en annen løsning, som de igjen kunne stemt over. Men styresmaktene, som har nedsatt sin egen gruppe for å redde bilindustrien, mener at selskapet ikke ville overlevd en tradisjonell konkursbehandling i USA. Dette er en prosess som går under navnet Chapter 11, og når selskapet er under denne behandlingen kan de ikke angripes av kreditorer. De skal imidlertid komme opp med en plan for hvordan kreditorene kan få tilbake sine penger.

Den amerikanske staten har lagt inn 33 milliarder dollar som finansiering for selskapet i krisetiden, og under en normal restrukturering ville staten trukket denne støtten.

Det nye General Motors vil eies 60 prosent av staten, som har bidratt med krisefinansiering. Et fond som eies av de ansatte vil få 17.5 prosent av aksjene, som gjenytelse for å kutte sine krav mens den kanadiske staten får 11,7 prosent som gjenytelse for et kriselån de har gitt giganten. Kreditorer og obligasjonseiere vil dele 10 prosent av aksjene, samt tegningsretter, melder Bloomberg News.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere