NA24.no

Får milliardsmell med på kjøpet

Sist oppdatert:
Amerikanske Noble Corp. kjøper seg kontroll i Smedvig ASA for 4,5 milliarder kroner. Med på kjøpet får amerikanerne en skattesmell på mellom 500 millioner og 1,3 milliarder kroner.

(NA24.no): Fra 1. januar 2006 bortfaller den såkalte tonnasjeskatteordningen for rigger. Det gir de børsnoterte selskapene Smedvig ASA, ProSafe og Odfjell Drilling en ekstra skatteregning på flere milliarder kroner.

Sprikende tall
Smedvig ASA er imidlertid lite konkrete når det gjelder kravet. Selskapet opplyser at det kan bli alt fra 500 millioner kroner til 1,3 milliarder kroner.

- Det er de tallene vi foreløpig oppgir, sier informasjonssjef Hilde Waaler til TV 2 Nettavisen.

- Hvorfor så stort sprik, er det ikke mulig å gi et klarere svar?

- Som sagt. Det er de tallene vi oppgir, sier Waaler.

Det har vært meget gode tider i riggbransjen de siste årene med høy inntjening. Det medfører også at verdien på riggene stiger kraftig, noe som trolig vil gi en relativt høy skatteregning.

- Hvordan har dagen vært?

- Det er jo en litt spesiell dag. Vi ser at vi har fått en ny hovedeier og forholder oss til det, er alt Waaler vil si om at Noble er blitt største eier.

Trist og tragisk
Daglig leder i KonKraft, Jon E. Johnsen, mener det er tragisk at Smedvig ASA forsvinner fra Norge.

- Dette er trist og tragisk for norsk riggnæring. Det er et stykke stolt norsk industri som tar slutt, sier Johnsen til TV 2 Nettavisen.

Tidligere tirsdag offentliggjorde Peter Smedvig at han selger sin kontrollerende post i børsnoterte Smedvig ASA og casher inn 4,5 milliarder kroner.

Johnsen leder organisasjonen KonKraft som LO, Rederiforbundet, TBL, OLF og Olje og energidepartementet står bak. KonKraft har blant annet som oppgave å ivareta at norsk oljeindustri har konkurransekraftige vilkår.

En stor norsk aktør
- Det er ikke overraskende at det skjer noe med både lokalisering og eierskap på bakgrunn av de endringer i de skattemessige rammevilkårene som inntreffer fra 2006, sier Johnsen.

Når det først ble åpnet for salg, synes han det er synd at ikke en annen norsk aktør kom på banen.

- Man kunne jo håpet at når det først ble salg, at en av de andre norske aktørene kom på banen for å skape et slagkraftig norskeid riggselskap, sier Johnsen.

Skatteekspert redd utflytting
Leder for skatteavdelingen hos Steenstrup Stordrange, partner Ernst Ravnaas, støtter Johnsen i at ordningen ikke er gunstig for den norske riggnæringen.

- En ting er den umiddelbare skattesmellen, det andre er den etterfølgende virkningen av at man risikerer at både virksomhet og personer med store formuer flytter ut. Og det er ikke bra for norsk riggnæring og norsk næringsliv, sier Ravnaas.

Riggselskapene blir kastet ut av tonnasjeskatteordningen 1. januar 2006 som følge av at Norge etterlever et direktiv fra EU. Det medfører en uforutsett ekstra skatteregning på flere milliarder kroner.

- De overgangsordningene som et samlet politisk miljø ga støtte til før sommeren, ble ikke fulgt opp i statsbudsjettet som ble vedtatt i høst. Det er ikke for sent å gjøre noe med regelverket, men for Smedvig er det dessverre allerede for sent, sier Johnsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere