Gå til sidens hovedinnhold

Får rundjuling etter milliardkjøp

Aksjemarkedet sender Storebrand i kjelleren.

Oslo Børs starter med et fall på 0,27 prosent til 472,30 poeng mandag morgen. Det er første handledag i september og fredag ble august avsluttet. August var en svært turbulent måned og kursene svingte enormt fra dag til dag.

NA24 - din næringslivsavis

Aksjemarkedet er negative til Storebrands milliardkjøp. Konsernsjef Idar Kreutzer foretar sitt første store strategiske kjøp siden han overtok etter Åge Korsvold og når han først tar i, er det snakk om mangfoldige milliarder.

Totalt er det snakk om 15,3 milliarder kroner for det svenske livpensjonselskapet SPP. Det er Handelsbanken som nå selger til Storebrand.

- SPP har en unik posisjon innen svensk tjenestepensjon, som det eneste selskapet med virksomhet innen samtlige markedssegmenter. I SPP finns en dyp og bred kompetanse og selskapets medarbeidere er derfor en meget sentral del av transaksjonen. De er veldig velkomne inn i vårt konsern, og de kommer til å bli en fantastisk forsterkning for vår satsning på det svenske markedet, kommenterer konsernsjef Idar Kreutzer i Storebrand.

Storebrand-aksjen faller 4,68 prosent til 85,50 kroner.

LES MER: Milliardjafs fra Storebrand

Tillitskrisen
Frykten knyttet til konsekvensene rundt situasjonen til subprimelånene bidro til en tillitskrise i kredittmarkedet i august. Faren er at svake betalere og misligholdte lån vil slå negativt ut på resultatene til selskapene som er eksponert mot dette segmentet. I ytterste konsekvens kan det bidra til at veksttakten i verdens største økonomi kan bli rammet.

Fredag kom både den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke og president George Bush på banen. De holdt hver sin tale for å belyse hva slag beredtskap de sitter med. Markedet ble beroliget av redegjørelsen og sendte børsene oppover i USA. Asia klarte ikke følge opp etter at Japan viser svakheter.

Oljeprisen klatrer
Oljeprisen har klatret opp mot 73 dollar, men det hjelper ikke på de norske oljeselskapene. Statoil faller 0,45 prosent til 167,25 kroner, mens Norsk Hydro blir sendt ned 0,81 prosent til 214,25 kroner. DNO følger opp med et fall på 0,77 prosent til 10,32 kroner.

Synnøve Finden topper vinnerlisten med en oppgang på 6,82 prosent til 69 kroner. Revus og BW Offshore følger etter med oppganger på henholdsvis 4,55 prosent til 69 kroner og 4,27 prosent til 24,40 kroner. Det er dog ikke noen betydelig omsetning i aksjene.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene