NA24.no

Får så ørene flagrer

Sist oppdatert:
SV-topp skjelles ut for sin nye rolle som valutaekspert.

I et innlegg i Dagens Næringsliv tar SV-toppen Hallgeir Langeland til orde for å skifte ut dollar som handelsvaluta for olje.

NA24 - din næringslivsavis

Begrunnelsen hans for dette har fått en rekke eksperter til å reagere. Først ute var Nettavisens Gunnar Stavrum, som mandag skrev at «Innholdet er så tåpelig at det knapt kan være skrevet av en mann som har vært ti år på Stortinget. Hvis noen har skrevet innlegget i Langelands navn, bør saken umiddelbart politianmeldes.»

«Genierklæres» av Hegnar
I en leder i tirsdagens Finansavisen følger Trygve Hegnar opp. «SV skjønner ingen ting selv om de har finansministeren», skriver Hegnar i sin leder.

Det er særlig Langelands orginale syn på valutamarkedet som får kommentaturene til å ta frem den fete skriften. «En fallende dollar betyr en fare for at norske inntekter faller... Norske inntekter er i hendene på en i beste fall ustabil valuta. Oljen bør derfor selges i euro, ikke dollar. Et nyfusjonert StatoilHydro, som vil stå for en betydelig andel av norsk olje- og gassproduksjon, bør ta dette initiativet», skriver SV-toppen.

Stavrum foreslår at Langeland får et grunnkurs i samfunnsøkonomi, mens Hegnar erklærer ironisk at Langeland er et finansgeni.

Handler allerede i euro
I Statoil blir de heller ikke imponert over Langelands oljedollarutspill. De handler nemlig allerede i euro, hvis dette er hensiktsmessig.

Statoil inngår en rekke kontrakter med kjøpere av olje- og gass der betalingen skjer i euro, hvis dette er hensiktsmessig. Men den underliggende prisen er basert på omsetninger over råvarebørsene i verden, enten det er London eller New York. Og disse er notert i dollar.

- USAs krigsøkonomi
I leserinnlegget skriver Langeland at dollaren blir stadig mindre verd, og at den er ustabil.

Til NA24 utdyper Langeland hvorfor man ikke bør prise olje i dollar, men han anerkjenner at det rent praktisk ikke er noen forskjell. Det er tilbudet og etterspørselen som bestemmer prisen av olje – ikke kursen på dollar. Dersom dollarkursen er lav, vil oljen priset i dollar falle. Men olje priset i euro vil stige. For kjøpere og selgere av olje har ikke dette noe å si. Dette erkjenner også Langeland overfor NA24.

- Dessuten er det en krigsøkonomi. Det spiller en rolle for hvor farlig det er å basere seg på den, sier Langeland om dollaren til NA24. Han peker også på at den nordiske kraftbørsen Nordpool priser sine kontrakter i euro.

- Dollaren er mer ustabil. I forhold til situasjonen i Asia med en voldsom gjeld dit. Og USA og Irak sin krigsproblematikk. Og det å være avhengig av dollaren og bruke den som valuta bør vurderes, sier Langeland.

- Så dette er et politisk utspill om at man vil sende et politisk signal?

- Det ligger et politisk signal i dette, bekrefter Langeland som peker på kredittproblemene i USA som også setter våre (oljefondets – red. anm) sine investeringer i fare.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere