NA24.no

Får skylden for finanskrisen

George Soros anklager to tidligere toppledere for finanskrisen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Finanslegenden George Soros anklager de to tidligere topplederne Margaret Thatcher og Ronald Reagan for den nåværende finanskrisen, skriver Borsen.dk.

NA24 - din næringslivsavis

Soros karakteriserer krisen som den verste siden den store depresjonen i 30- årene.

Han mener at den tidligere amerikanske presidenten og tidligere britiske statsministeren for å ha støttet en laissez- faire-politikk, som er bakgrunnen for både boligboblen i USA og den finansielle krisen.

Selvregulerende marked
Ifølge Soros førte topplederne en pengepolitikk som førte til en eksplosiv utvikling i låneopptakene samtidig med at reguleringen av banker og det finansielle markedet ble mindre strengt. Han mener også at Thatcher og Reagan trodde at markedet er selvregulerende, hvor det gjennom å styre seg selv vil opprettholde en pengepolitisk balanse.

Isteden førte denne laissez- faire- politikken til en boligboble og finansiell krise som kostet Bear Stearns livet, og rystet fundamentet under alle de ellers så bunnsolide finansinstitusjonene.

Valutaspekulasjon
77-åringen er selv aktiv som investor, og eier og leder den 18 milliarder store Quantum Endowment Fund. Profitten herfra betaler for Soros filantropiske prosjekter.

Soros ble kjent for offentligheten da han i 1992 innledet historiens kanskje mest berømte carry trade - eller rendyrket valutaspekulasjon - ved å selge britiske pund mot D- Mark, noe som førte til at den britiske regjeringen på slutten av samme år måtte gi opp å forsvare sin valuta da pengene fosset ut av landet.

Også svenske kroner og italienske lire ble tvunget til å forlate valutasamarbeidet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere