NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
15.11.13: Civitas frokostmøte tar for seg «Commercial Investments as a tool for Development». Her ankommer Civita-leder Kristin Clemet, fulgt av Bill Gates.
15.11.13: Civitas frokostmøte tar for seg «Commercial Investments as a tool for Development». Her ankommer Civita-leder Kristin Clemet, fulgt av Bill Gates. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Får to millioner fra Bill Gates

Sist oppdatert:
Gates blar opp for å styrke norsk debatt.

Microsoft-grunnlegger Bill Gates er blant verdens rikeste, men har brukt de siste seks årene som bistandsarbeider for fattige og syke i afrikanske land.

15. november i fjor deltok han på Civitas frokostmøte, noe som har satt spor.

Les også: - Invester i fattige land

- Beleilig

Nå har Bill & Melinda Gates Foundation signert en 12 måneders kontakt med Civita:

- Det bør ikke komme som noen overraskelse at Gates-stiftelsen ønsker å holde utviklingspolitiske problemstillinger på dagsorden, sier daglig leder i Civita, Kristin Clemet, til Nettavisen - og legger til at:

- Civita har en stund ønsket å styrke sitt engasjement på utviklingspolitikk, og derfor kom initiativet fra Gates beleilig, sier hun.

Gates har kommet med noen temaønsker. Sammen har de blinket ut fire hovedtemaer:

- Dette er nokså brede temaer som vi står fritt til å velge vår egen tilnærming til. Vi har hele tiden vært klar på at vi krever å ha ryggen fri til å forme prosjektet og debatten - innenfor de tematiske rammer som er satt. 

Bred ekspertise

Statssekretær Jon Gunnar Pedersen og generalsekretær Anne-Marie Helland deltok også i debatten.

- Det viktigste for både Civita og Gates er å samle et bredt spekter av eksperter, organisasjoner, praktikere og akademikere i et forsøk på å se på norsk utviklingspolitikk med nye øyne, å skape debatt, og kanskje være med på å forme politikk, sier hun. 

- Hvor mye koster denne satsningen?

- Prosjektet har en ramme på 292.063 USD - tilsvarende 1,9 millioner kroner. Finansieringen er 100 prosent dekket av Gates Foundation, forteller hun.

- Bill eller Melinda kommer

- Hvordan vil avtalen løfte Civita?

- Dette er interessant for oss av mange grunner. Det er et mye større prosjekt enn vi vanligvis gjennomfører, med folk på høyt faglig nivå - og hvor vi tester ut arbeidsformer vi ikke har prøvd før. Det er spennende, sier hun.

- Kommer Bill Gates til å delta på noen av møtene?

- Noen av hans folk kommer helt sikkert, og det er sannsynlig at Bill eller Melinda kommer, sier Clemet.

De fire utvalgte temaene er:


  • Effekten av bistand og resultatorientering: Fungerende resultatorientering? Multilaterale kanaler og manglende oversikt/resultater? Bilaterale krav til effekt av bistand? Kort sikt vs. langsiktige resultater? Bistand (ODA) vs. andre kanaler for utvikling (handel, investeringer). Land- og temakonsentrasjon: løsning eller symbolpolitikk? Fragmentert organisering og tematikk.


  • Landbruksutvikling med et integrert fokus på matsikkerhet: Hva gjør Norge her? Hva kan forbedres? Her bør det også kunne tenkes jordbruk som både levebrød og matproduksjon + regional og internasjonal handel knyttet til jordbruket.


  • Helse – med et særskilt fokus på kvinner og barn: Hvordan gjør Norge det her? Kan vi forbedre oss? Hvordan jobber vi multilateralt og bilateralt med helse? Er det lærdommer herfra vi kan dra over til andre sektorer vi gir bistand? Hvordan vil Norges satsningen på utdanning for jenter spille inn her?


  • Innovasjon og nytenkning: Hva finnes av nytenkning på finansiering, handel, partnerskap, skattepolitikk, olje for utvikling? Hvilke innovasjoner kan styrke Norges utviklingspolitikk? Kunnskapshull? Nyvinninger på pragmatisk demokratiassistanse? Manglende politisk vilje eller kapasitet hos UD til å satse på nye spor? Hvilket potensial er det i Norfund-SPU vs. tradisjonell bistand? Hva gjør handel og næringsutvikling med fattigdomsbekjempelse?


- Nytt blikk på saken

Prosjektleder Nikolai Hegertun er ansatt på full tid med prosjektet.

- Hva er det konkret Gates ønsker å få ut av avtalen?

- De ønsker først og fremst at prosjektet skal bidra til å forbedre norsk utviklingspolitikk. Men det er også et mål å sette utviklingspolitikk høyere på dagsorden, sier Hegertun.

Nikolai Hegertun jobber med det nye prosjektet på full tid.

«Nå vil han ha mer penger fra Norge ...»

Redaktør Stavrum skrev i sin skildring av frokostmøtet i fjor at:

«Norge har vært en av hans viktigste støttespillere, og nå er Bill Gates i Norge for å påvirke den blåblå regjeringen til å fortsette støtten til vaksineprogrammet og til å investere noen av Oljefondets 5.000 milliarder kroner i afrikanske selskaper. Han er verdens rikeste mann og har personlig gitt rundt 15 norske u-hjelpsbudsjetter. Nå vil han ha mer penger fra Norge.»

- Vanskelig å kommentere

- Kan du si noe om hvorvidt Gates har økonomisk gevinst i tankene?

- Det er vanskelig for meg å kommentere, men de har allerede et bredt samarbeid med Norge på flere områder, spesielt innen matsikkerhet og vaksinasjon. Med en ny regjering, nye koster og nye signaler er dette kanskje tiden for nettopp å dra opp en ny bred debatt om norsk utviklingspolitikk, sier Hegertun.

Flere milliarder

Gates har investert flere milliarder dollar i investeringer som skal gi utvikling, såkalte «impact investments»

- De som skal gjøre disse investeringene må være like smarte som Wall Street, og smartere på andre måter fordi det er kompliserte investeringer, sa han og røpet at han nå lurer nå på å investere 2-5 milliarder dollar i afrikansk jordbruk, sa han på Civita i fjor.

Styringsgruppen:

Gruppen består av: Kjell Roland, Kari-Helene Partapuoli, Øyvind Ørbeck Sørheim, Erik Solheim, Terje Vigtel, Leiv Lunde, Wenche Fone, Øyvind Eggen, Poul Enberg-Pedersen, Dan Banik, Ole Jacob Sending, Kristin Clemet, Victor Norman, Fredrik Ericsson og David Hansen.

Om stiftelsen

Bill & Melinda Gates Foundation er verdens største transparante humanitære stiftelse og så dagens lys i 2000.

Stiftelsens primære mål er globale; forbedre grunnleggende helsetjenester, redusere ekstrem fattigdom. De har gitt betydelige midler til The Global Fund for å bidra til kampen mot HIV/AIDS, tuberkulose og malaria.

Ekteparet Gates og deres nære venn, Warren Buffet, kontrollerer stiftelsen som er god for flere titalls milliarder kroner.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere