NA24.no

BLE HØRT: Investor Jim Novik tapte i tingretten i fjor, men har nå vunnet frem i lagmansretten. Handelsbanken er dømt til å betale ham 600.000 kroner pluss renter.
BLE HØRT: Investor Jim Novik tapte i tingretten i fjor, men har nå vunnet frem i lagmansretten. Handelsbanken er dømt til å betale ham 600.000 kroner pluss renter. Foto: Magnus Aamo Holte (Nord24)

Får utbetalt 600.000 etter rettsstrid med Handelsbanken i Tromsø

- Det føles ekstra godt tatt i betraktning hvordan jeg er blitt behandlet, sier Jim Novik.

- Det har vært tungt. Spesielt i fjor sommer, da jeg ikke ble trodd i tingretten. Det var et hardt slag.

Det forteller Jim Novik (47) om rettsbataljen han har vært gjennom mot Handelsbanken i Tromsø til Nord24.

Opprinnelig krevde Novik banken for 900.000 kroner etter et havarert boligprosjekt i Tromsø sentrum, men tapte saken i tingretten.

Novik anket dommen, noe han i dag er glad for at han gjorde.

– Dette er en sak som har pågått i årevis, og det har kvernet i bakhodet hele tiden. Man går rundt med en konstant usikkerhet og ting eskalerer med tanke på omkostninger og saksutgifter. Det tar mye plass i hodet. Jeg legger ikke skjul på at dette har vært en mentalt hard belastning, sier Novik.

– Arroganse uten sidestykke

Etter det sviende nederlaget i Nord-Troms tingrett har Novik nå fått oppreisning av Hålogaland lagmannsrett.

– Det er godt å bli trodd. Handelsbanken har vært gode å ha i medgangstider, men i motgang har jeg opplevd en arroganse fra dem som jeg aldri har vært borti i løpet av et 30 år langt arbeidsliv. Det gjorde ekstra godt å vinne frem i lagmannsretten etter den måten de har behandlet meg på, sier Novik.

Bakgrunnen for saken er at Novik og en forretningspartner rett etter årtusenskiftet kjøpte Nordre Tollbudgate 5A og B og Nordre Tollbodgate 6.

Eiendommene ble taksert til 21,2 millioner kroner i 2006, men i en ny takst etter finanskrisens herjinger i 2009 verdivurderte eiendommen til kun 18,8 millioner.

Prosjektet havarerte

Novik solgte seg ut av selskapet allerede i 2005, men sto fortsatt som hjemmelshaver på eiendommen. Da selskapet på nytt hadde behov for kapital, ble han spurt om å signere på lånepapirer.

Dette var nødvendig for at selskapet skulle få de 1,8 millionene fra Handelsbanken i ytterligere lån. Pengene skulle gjøre de 15 seksjonerte leilighetene klare til salg på det åpne markedet. Slik gikk det aldri.

Da lånet på 14,8 millioner kroner til Handelsbanken ble misligholdt av eks-kompanjongen til Novik, endte hele boligprosjektet med tvangssalg.

I oktober 2012 ble leilighetskomplekset solgt for 14,5 millioner kroner. Handelsbanken fikk innfridd 14,1 av de 20 millionene de hadde utestående da salget ble gjennomført i fjor vår. Novik ble sittende igjen uten én krone.

– Det var helt unødvendig med tvangssalg i den situasjonen. De som kjøpte eiendommen på tvangssalget trengte bare å utføre en liten til moderat arbeidsmengde for å få leilighetene klar til salg. De solgte kort tid etter de kjøpte, til en betydelig høyere pris, sier Novik.

E-post under lupen

Men det er betingelsene for lånesigneringen fra 2009 striden mellom Novik og Handelsbanken står om. Novik mener han signerte under forutsetning av at salget skulle gi ham de 900 000 kronene som hans tidligere forretningspartner skyldte ham.

Handelsbanken har på sin side stått på at Noviks pengekrav kun gjaldt ved salg til markedspris – og ikke ved tvangssalg.

Betingelsene for underskriften på lånepapirene har blitt fastlagt i det lagmannsretten omtaler som en «nokså hastig og sparsommelig e-postutveksling, og ikke i et nøye fremforhandlet avtaledokument».

E-postutvekslingen fra 2009 var det sentrale punktet både i tingretten og i lagmannsretten.

Men der tingretten frikjente Handelsbanken, har lagmannsretten tolket e-posten annerledes og gir dermed Novik delvis rett.

– Utgangspunktet er at ingen av partene så for seg at tvangssalg ville bli en aktuell mulighet på avtaletidspunktet. I en slik situasjon er det etter lagmannsrettens syn Handelsbanken som burde ha sørget for å få nedfelt i avtalen en eventuell forutsetning om at vederlaget krevde frivillig salg av leilighetenes enkeltvis. Flertallet er etter bevisførselen overbevist om at Novik ikke ville ha akseptert en slik regulering. Konklusjonen er dermed at Novik har krav på vederlag, skriver lagmannsretten i dommen, som er avsagt med dissens fra en av de tre dommerne.

Lagmannsretten dømmer derfor Handelsbanken til å måtte betale 600 000 kroner til Novik, 300 000 mindre enn det opprinnelige kravet.

– Ikke behandlet ham dårlig

Yngve Haldorsen, banksjef i Handelsbanken i Tromsø, sier han er overrasket over dommen, som ennå ikke er blitt rettskraftig.

– Vi er forundret over at det ble delt skyld. Nå skal vi gå gjennom dommen sammen med vår advokat før vi vurderer om det er aktuelt å anke den videre, sier Haldorsen til Nord24.

Han kjenner seg ikke igjen i Jim Noviks beskyldninger om at Handelsbanken har opptrådt arrogant.

– Vi har ikke behandlet han dårlig på noe vis. Dette dreier seg om en sak fire-fem år tilbake i tid, hvor vi er uenige om hvordan man skal tolke en e-post. Ved slike uenigheter er det vanlig å få prøvd saken i rettsvesenet, noe vi har gjort. Da er det bare å konstatere at tingretten var på vår side, mens lagmannsretten fordeler skylden på begge parter, sier Haldorsen.

Han mener likevel at det var rett av Handelsbanken å tvangsselge eiendommene i 2012.

– Det var en riktig beslutning. Har man penger utestående, må gjelden drives inn. Det er ikke noe vi som bank avgjør alene, men en beslutning som tingretten tar, sier Haldorsen.

Siden ingen av partene vant saken fullt ut, må de begge dekke sine egne saksomkostninger.

Les flere saker fra Nord24!

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere