NA24.no

Foto: Per Magne Moan (Scanpix)

Fare for flom nye steder

Sist oppdatert:
Nå flytter nedbørsfeltene seg nordover i landet etter at Ålen ble rammet tirsdag.

Tirsdag morgen flommet vannet gjennom Ålen sentrum, kommunesenteret i Holtålen kommune i Sør-Trøndelag. Vannet sto langt opp på husveggene, og et Sea King redningshelikopter måtte settes inn for å evakuere flomfaste innbyggere. Coop Ålen og Ålen senter sto under vann.

Alle som var planlagt evakuert i forbindelse med flommen i Ålen er nå i trygghet. Ni personer oppholder seg i kommunehuset i Ålen som brukes som evakueringssenter.

- I tillegg sitter 16 personer flomfast rett sør for Ålen sentrum, men disse er ikke i noen fare som sådan. Evakuering av disse vurderes fortløpende, og det samme gjelder for et aldershjem i området, skriver Sør Trøndelag politidistrikt i en pressemelding.

Ålen er stengt i alle retninger grunnet flomskadene.

Berørte områder
Det meldes fra NVE at flommer er avtakende i Sør-Trøndelag da det er forventet at vannet går nedover Gaula fra Støren. Herfra vil vannstanden stige, men innenfor grensene for 20-års flommen, noe som tåles i selve Gaula.

Det er ikke meldt om fare for flom i Nidelven og NVE melder at Selbusjøen har god kapasitet med tanke på vannstigning, så det er ikke ansett noen stor fare for flom i dette området.

I Sør-Trøndelag har vannføringen kulminert de fleste steder. Nea, tilløpet til Selbusjøen, har trolig kulminert på et nivå omkring 100-årsflommen, mens øvre Gaula har hatt den største flommen siden august 1940. Lenger ned i Gaula øker vannføringen fremdeles, men politiet venter at vannføringen kulminerer i løpet av dagen på et nivå omkring 10-årsflom.

10- og 20-årsflom
Vannstanden i Selbusjøen stiger og vannføringen i Nidelva ventes å øke utover dagen.

Økt nedbør i Nord-Trøndelag og i Nordland sør for sørlige deler av Helgeland vil føre til vannføringsøkning i flere vassdrag. Særlig utsatte vassdrag er Stjørdalselva, Verdalselva og Snåsavassdraget. Her ventes vannføringer opp mot 10- og 20-årsflom.

I Nordland ventes ikke vannføringer over 5-årsflom. Kraftig nedbør på allerede vannmettet jord fører til økt fare for løsmasseskred, spesielt i indre strøk av Trøndelag. Prognosene er følsomme for endringer i nedbørmengdene.

Obs-varsel
Ved Meteorologisk institutt får Nettavisen opplyst at de varslet store nedbørsmengder for Sør-Trøndelag. Tirsdag er det lagt ut et obs-varsel for lokalt store nedbørsmengder i Nord-Trøndelag på met.no.

Statsmeteorolog Espen Biseth Granan sier at frontsystemet som har skapt problemer med høy vannføring både i Buskerud, Hedmark, Oppland og Sør-Trøndelag, nå beveger seg nordover og vil gjøre seg gjeldende i Nord-Trøndelag og Helgeland.

Det var mandag at dette frontsystemet kom inn over Buskerud med full tyngde.

De offisielle målingene for trøndelagsfylkene det siste døgnet forteller om store nedbørsmengder. I Verdal Reppe kom det 53,5 millimeter nedbør på et døgn fram til klokka 08 tirsdag. I Selbu kom det 52,2 og på Værnes 52,0.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere