NA24.no

Fare for full storstreik i Norwegian

Parat er klar til å gå til streik om de ikke får én tariffavtale for Norwegians kabinansatte, som er delt i flere selskaper.
Parat er klar til å gå til streik om de ikke får én tariffavtale for Norwegians kabinansatte, som er delt i flere selskaper. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Tusen ansatte har fått permitteringsvarsel.

Oslo (NTB-Solveig Joten Svensen): Da fagforeningen Parat truet med streik for 1.300 Norwegian-ansatte, sendte flyselskapet Norwegian ut permitteringsvarsel til samtlige kabinansatte.

De kabinansatte fikk nylig ny arbeidsgiver i underselskapene Cabin Services Norway og Cabin Services Denmark. Samtlige ansatte her, det vil si rundt 1.000 personer, har fått beskjed fra arbeidsgiveren om at de vil kunne bli permittert fra 30. april, melder Dagens Næringsliv.

Parat brøt forhandlingene med Norwegian i slutten av mars om en fortsatt felles tariffavtale for de kabinansatte som er organisert i Kabinforeningen og YS-foreningen Parat, ifølge Parats leder Hans-Erik Skjæggerud.

Streikefare

Parat sendte varsel om plassoppsigelse for 1.300 medlemmer fra 30. april til Riksmekleren og arbeidsgiveren tidligere denne uka, opplyser Parat. Dermed kan det bli storstreik dersom partene ikke finner noen løsning gjennom mekling.

– Jeg har ikke sett permitteringsvarselet, så jeg kan ikke kommentere det. Men hvis det skulle bli konflikt, tas alle våre medlemmer ut i streiken, og det vil selvfølgelig ramme arbeidsgiver hardt, sier Skjæggerud til NTB.

Informasjonssjef Charlotte Holmbergh Jacobsson i Norwegian sier permitteringsvarselet ble sendt ut onsdag, altså etter Parats streikevarsel.

– Parat har varslet plassoppsigelse uten å være villige til å gå til forhandlinger. Det har vært diskusjoner, men ingen forhandlinger ennå, sier Jacobsson til NTB.

Mekling

Skjæggerud mener imidlertid at det har vært forhandlinger, men at disse ble brutt da fagforeningen ikke fikk gjennomslag for sitt hovedkrav.

– Vi ønsker i framtiden å ha en hovedtariffavtale med den reelle arbeidsgiveren, som vi mener er Norwegian Air Shuttle (NAS). Det fikk vi ikke noen tilbakemelding på fra motparten innen fristen som var satt, derfor var det ikke grunnlag for å forhandle videre, sier Skjæggerud.

Verken Parat eller Norwegian har fått noen tilbakemelding fra Riksmekleren på når det blir mekling.

– Vi vet ikke så mye ennå, men vi håper naturligvis at vi skal kunne komme overens, sier Jacobsson.

Blant de 1.300 kabinansatte som Parat har varslet plassfratredelse for, er 250 ansatt i Cabin Services Denmark, resten i Cabin Services Norway. Samtlige vil bli tatt ut i streik – eller permittert – dersom det ikke blir noen løsning gjennom mekling 30. april. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere