NA24.no

Fare for sykehusstreik

Sist oppdatert:
Krangel om minstelønn førte til at legene brøt lønnsforhandlingene med staten. Nå går det til mekling og Akademikerne kan ikke utelukke sykehusstreik.

Akademikerne krevde heving av minstelønnssatsene for legene. Arbeidsgiveren, NAVO, hevder de er høye nok. Det mener ikke legene. Dermed var det ikke grunnlag for videre forhandlinger.

- Jeg beklager situasjonen som har oppstått på det sterkeste. Det forelå en enighet i fjorårets forhandlinger om at sentrale minstegarantier skulle bli tema i dette årets oppgjør. Den enigheten var ikke mye verdt, sier Rune Frøyland, leder i Akademikerne Helse.

Han spår en vanskelig mekling og kan ikke utelukke en sykehusstreik i år.

– Minstelønnssatsene er høye nok. Det er ingenting i arbeidsmarkedssituasjonen som tilsier at vi må heve satsene, sier Anne-Kari Bratten, direktør for Arbeidsliv og medlemsservice i NAVO, i en melding.

Hun viser til at legene er tilbudt lokale forhandlinger på samme måte som de andre akademikergruppene i sykehusene. Gjennomsnittslønnen for en assistentlege er i dag kr 563 000, for overleger er den 750 000 kroner.

- Lønnen er så høy at det ikke er grunn til å gi ytterligere sentrale tillegg, sier Bratten.

Akademikerne viser til at minstelønnsgarantiene har stått stille siden oppgjøret for 2002 og 2003.

- Vi kan ikke akseptere en situasjon der arbeidsgiver ensidig dikterer arbeidsbetingelsene for leger under utdanning innenfor de offentlige sykehus, sier Rune Frøyland i en melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere