*Nettavisen* Økonomi.

Faren stilte krav i London

Foto: Westerlund, Åsa (SCANPIX)

- Vi krever at mistenkte ikke blir rettsforfulgt i Jemen, sa Martines far under høringen i London.

10.02.10 14:48

LONDON (Nettavisen): Onsdag holder britiske myndigheter en rettslig høring om Martine-saken.

Faren til Martine, Odd Petter Magnussen, ble i vitneboksen stilt personlige spørsmål om sin avdøde datter Martine; om hennes lynne, om hun røyket og om hun hadde god helse.

Krav fra familien
- Hun var en lykkelig og glad jente, sa faren, som også kom med et ønske fra familien:

- Vi ber om at saken rettsforfølges i det land ugjerningen har funnet sted. Kan du oppfylle dette ønsket? spurte han direkte henvendt til lederen av høringen, Paul Knapman.

6. februar ville Martine Vik Magnussen ha fylt 25 år.

- Sørge for rettslig høring
Knapman lovet at de ikke ville henlegge drapssaken:

- Hvis det ikke blir rettssak, skal vi sørge for en rettslig høring.

Etterforskningsleder Jessica Wadsworth fortalte at Scotland Yard hadde gjort det de kunne for å få den mistenkte til England.

- Farouk Abdulhak er etterlyst for drap og voldtekt og har også vært etterlyst i Europa. Vi tror han har vært i Jemen i perioden etter drapet, så det har vi ikke lyktes med, sa hun.

Saken er ferdig etterforsket fra deres side og oversendt påtalemyndigheten - i påvente av at det blir tatt ut tiltale.

Ville ha åpen høring
- Vi er her for å bli informert om saken. Vi har bedt om at høringen blir åpen, slik at vi får siste statistikk fra politiet, sa ministerråd Arne Bjørnstad til Nettavisen like før klokken 11.

- Status er at den mistenkte er i Jemen, og vi gjør det vi kan for å stille ham for retten. Vi jobber for at han skal komme frivillig til Storbritannia, sier han.

Faren til Martine, Odd Petter Magnussen, og Arne Corneliussen hadde allerede funnet sine plasser da pressen slapp inn.

Onsdag kveld blir det arrangert en minnestund for Martine på skolen der hun studerte, Regent College.

Odd Petter Magnussen, rektor ved skolen og sjømannsprest Thorbjørn Holt holder minnetaler. Deretter blir det arrangert fakkeltog fra skolen til stedet der Martine ble drept.

Faren ville vente med å uttale seg om høringen før pressekonferansen.

Bakgrunn
Martine Vik Magnussen ble brutalt drept i en London-leilighet i Great Portland Street i mars 2008. Så langt har ikke britiske myndigheter lykkes med å få drapsmistenkte Farouk Abdulhak utlevert til Storbritannia. Farouk holdes trolig skjult hos sin rike far i hjemlandet Jemen, som ikke har noen utleveringsavtale med Storbritannia.

Faren til Martine har lagt ned et stort engasjement i saken og har hatt en rekke møter med Utenriksdepartementet i håp om å få til en frivillig utlevering av Farouk. Denne uken har han også deltatt på et møte med Det britiske utenriksdepartementet i London.

Støttegruppen til Martine har også vært opptatt av saken, og har hatt flere møter med Utenriksdepartementet, samt organisert fakkeltog i Oslo.

Jemenittiske myndigheter har åpnet for å føre en rettssak mot Farouk i Jemen, men av prinsipielle grunner har britene valgt å avslå. Det skyldes blant annet at Jemen praktiserer dødsstraff.

Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.