*Nettavisen* Økonomi.

Farlig juks i oljeindustrien

Det jukses med rapporteringen av gasslekkasjer på norsk sokkel. Det hevder ansatte i oljeindustrien, som får støtte fra fagforeningen.

25.01.06 23:04

Gassdetektorer har blitt slått av, slik at alarmen ikke har blitt utløst og lekkasjer oppdaget. Rapporter som skrives om lekkasjer har blitt slettet og endret, og ansatte som har prøvd å rapportere om lekkasjer trues med oppsigelse. Derfor våger ingen stå frem offentlig og fortelle sannheten, blir det hevdet overfor TV 2-Nyhetene.

Slettet rapport

En anonym oljearbeider forteller TV 2 Nyhetene at da han skrev rapport om en lekkasje han oppdaget, ble rapporten hans umiddelbart slettet av plattformsjefen på installasjonen.

- Plattformsjefen forfalsket rapporten om hendelsen. I plattformsjefens rapport var lekkasjen blitt så ubetydelig at den ikke måtte rapporteres til Petroleumstilsynet (Ptil). Det er ikke tvil om at denne lekkasjen var av en størrelse som skulle rapporteres til Ptil, sier mannen.

Han våger ikke stå frem på grunn av konsekvensene det vil få for jobben hans.

- Folk våger ikke rapportere. De er redde for konsekvensene og snur seg bort hvis de oppdager noe som skulle vært rapportert Blir min identitet kjent, står jeg uten jobb. Det er jeg 100 prosent sikker på, sier mannen.

Vet om flere

Forbundssekretær i fagforeningen SAFE, Kari Bukve, støtter mannen og sier at de kjenner til flere gasslekkasjer som Petroleumstilsynet ikke har fått rapporter om.

- For de to første årene etter 2000 vet vi konkret om minst fire gasslekkasjer. I det ene tilfellet var detektorene som skal oppdage en gasslekkasje slått av slik at alarmen ikke gikk da lekkasjen inntraff, sier Bukve.

Hun understreker at de har flere eksempler på at også medlemmer i SAFE er redde for å snakke åpent om det som skjer på norsk sokkel.

- Her er det snakk om lekkasjer av gass som i verste fall kan få svært alvorlige konsekvenser for alle som er om bord på en installasjon. Vi håper at både industrien selv, og Petroleumstilsynet kan gripe fatt i noe så farlig som underrapportering av gasslekkasjer, sier Bukve.

Mye bedre

Bare for et par uker siden ble industrien hedret av nettopp Petroleumstilsynet for at de gjennom de to siste årene har gjort en omfattende innsats for å redusere antallet gasslekkasjer på norsk sokkel. I forhold til 2003 var antallet lekkasjer i 2005 mer enn halvert. For fjoråret er det offisielt bare registrert 16 gasslekkasjer.

Dette er et antall verken SAFE eller oljearbeidere TV 2 har vært i kontakt med, stoler på. Bukve sier at de ikke har noen beviser på at manipuleringen med gasslekkasjer har fortsatt i årene etter 2002, men hun legger til:

- Vi frykter at pyntingen på rapporter, og i verste fall total mangel på rapportering av lekkasjer, ikke har tatt slutt. Det er viktig for industrien å vise at de hele tiden forbedrer seg når det gjelder såkalte uønskede hendelser, men rapportene vi får fra våre medlemmer forteller dessverre en annen historie, sier Bukve.

Sjokkert

- Dette er sjokkerende informasjon. Har det skjedd, er det klare brudd på regelverket. Det er i sammenhengen viktig å huske på at ved gasslekkasjer er potensialet for storulykker til stede, sier pressetalskvinne i Petroleumstilsynet, Inger Anda. Petroleumstilsynet vil nå ta saken om muligheten for underrapportering av gasslekkasjer opp med Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.