Renten har det siste året vært på vei opp hos de fleste banker. Det ventes også at Norges Bank vil sette opp renten to ganger i året i tiden fremover.
Dermed er det mange som har bundet eller vurderer å binde renten.
Norges mest erfarne næringslivsmann, Olav Thon (95), er slett ikke fremmed for det.
- I mine selskapet har vi stort sett bundet renten på lang sikt for femti prosent av våre totale lån, sier Olav Thon til Nettavisen.
Les også: Her er Olav Thons tips til et langt liv
Markedet på lang sikt
Han sier at det gjør selskapene hans mindre sårbare hvis renten stiger mer enn det bankene legger opp til.
- Vi gjør det for å gardere oss, slik at femti prosent er bundet på langsiktig plassering og 50 prosent i markedet, sier Thon.
- Vil du anbefale det for folk som har boliglån også?
- Ja, sier Thon, før han modererer seg litt.
- Samtidig kommer det litt an på hvor mye risiko du er villig til å ta. Det må folk tenke på seg. Over en lengre tidshorisont tror jeg nok det vil lønne seg ha markedsrente, men det kan bli dyrt i kortere perioder, sier Thon.
Les også: Olav Thon (94) anbefaler folk å komme seg inn på boligmarkedet
- Super idé
På Ringholm, kredittstrateg i Sparebank1 Markets, sier at det å binde deler av renten kan være en interessant mulighet, spesielt for de med høy gjeld.
- Det er en super idé og for mange vil det være fornuftig. Samtidig må den enkelte vurdere hvor stor del av gjelden du vil binde, sier han til Nettavisen.
Han viser til at Norge er verdens nest mest forgjeldede folk. Samtidig har kun et lite mindretall bundet boligrenten.
- Landet på førsteplass er Danmark bygger for tiden ned gjelden, så snart er vi det landet i verden med mest gjeld per innbygger, sier Ringholm.
Han mener det taler for at mange flere bør binde renten.
- Man må spørre seg: Er det ikke veldig rart at den befolkningen med mest gjeld i verden ikke går rundt og binder renten i større grad? Det har danskene har gjort. Det er det som er helt vilt. Vi er en nasjon med gamblere, sier han.
- Bind langsiktig
Han understreker at hvis du først skal binde renten, bør du gjøre som Thon og binde den langsiktig, altså på ti eller tjue år, ikke på kort sikt, som to eller tre år.
- Bind i ti år eller mer. Det er det som er forsikring. Du binder ikke renten for å tjene penger, men for å sikre deg hvis ulykken er ute, sier han.
Ringholm mener ikke det handler om å ha lavest rente, men å ha økonomisk sikkerhet.
- Det handler ikke om at du skal ha den laveste renten å skryte av over hekken til naboen. Poenget er at det gir deg økonomisk sikkerhet. Hvis du binder renten, så kan du kanskje bygge en ny garasje eller kjøpe en litt større leilighet fordi du vet at du tåler en kraftig renteoppgang. Det er helt essensielt, sier han.

Maxbo må ofre 44 p-plasser for biler for å gi plass til sykler

Dagsvis får halv mill. fra staten per ansatt
