NA24.no

Fast politianmeldes

Sist oppdatert:
Kredittilsynet har politianmeldt søkemotorselskapet Fast for brudd på blant annet regnskapsloven.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Anmeldelsen ble overlevert Oslo politidistrikt i går.

NA24 - din næringslivsavis

Det skriver Aftenposten.

- Det er første gang at Kredittilsynets seksjon for regnskapstilsyn har gått til det skritt å anmelde et slikt forhold til politiet. Vi ble overrasket over å avdekke dette i et børsnotert selskap, bekrefter spesialrådgiver Nina Servold Oppi i tilsynet.

Regnskapsrot
Det er spesielt de dramatiske endringene i Fasts regnskap for 2006, som har fått tilsynet til reagere i flere omganger. Søkemotorselskapet førte opp inntekter før det var grunnlag for det.

Selskapet skal ha inntektsført virkningen av såkalte intensjonsavtaler (memorandum of Understanding) før endelige lisensavtaler ble undertegnet. De rettede regnskapstallene for 2006 ble publisert etter at Kredittilsynet tok opp flere forhold.

Etter at det i januar i år ble klart at selskapet skal overtas av giganten Microsoft, startet Fast en opprydding som førte til at et overskudd i 2006 ble forvandlet til et stort underskudd.

Kredittilsynet anmeldte selskapet allerede 24. april for brudd på regnskapsloven til Økokrim. Men Økokrim meldte kort tid senere tilbake at politiorganet ikke hadde kapasitet til å prioritere denne etterforskningen, selv om Økokrim mente saken var alvorlig å prinsipielt viktig.

Nå har tilsynet bestemt seg for å fremme en ny anmeldelse, denne gang for Oslo politidistrikt.

Avviser innvirkning på Microsoft-innlemmelsen
Fast har ingen umiddelbar kommentar til anmeldelsen, men kilder i selskapet avviser at smekken fra Kredittilsynet kan få konsekvenser for innlemmelsen i Microsoft-konsernet. Fast ble formelt et datterselskap i Microsoft samme dag som Kredittilsynet leverte sin første anmeldelse til Økokrim.

- Dette er en alvorlig sak som krever en strafferettslig vurdering. Vi må kunne stille krav til et børsnotert selskap om at det er i stand til å levere fra seg korrekt finansiell informasjon til markedet, sier avdelingsdirektør Anne Merethe Bellamy i Kredittilsynet til Aftenposten.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere