NA24.no

Fast straffes på sterk børs

Sist oppdatert:
Aksjemarkedet klatrer oppover, men ikke alle klarer å delta.

Optimistene dominerer fortsatt på Oslo Børs. Hovedindeksen stiger 0,44 prosent til 484,79 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeprisen har falt noe tilbake sammenlignet med nivået fra stengetid torsdag, men holder seg fortsatt høyt. Ved råvarebørsen i London omsettes kontraktene på Nordsjøolje med levering i oktober for 74,77 dollar fatet. Samtidig koster en dollar 5,78 kroner.

Se NA24s nyhetsredaktør Sigvald Sveinbjørnsson kommentere markedet på TV 2 Nyhetskanalen:

189274

Dundrende underskudd
Fast får juling etter at de holdt sin midtkvartalsoppdatering torsdag. Selskapet presentert redningsplanen og la ikke skjul på at det er en real ryddejobb de har foran seg. I tredje kvartal venter de et driftsunderskudd på inntil 71 millioner dollar. Det tilsvarer 410 millioner kroner gitt dagens dollarkurs. Omsetningen er ventet å ligge på samme område som ved det foregående kvartalet. Det er mellom 34 og 38 millioner dollar.

Restruktureringskostnadene i forbindelse med ryddeprosessen anslås til 55 millioner dollar, rundt 318 millioner kroner. Selskapet gjentar målene om en fremtidig topplinje vekst på 30 prosent og en driftsmargin på 15 prosent. I 2008 ønsker de ikke spesifisere noe annet enn at de håper på omsetningsvekst og et positivt driftsresultat.

Fast-aksjen faller 4,93 prosent til 10,60 kroner. Så langt i år har verdien på teknologiselskapet blitt redusert med 32 prosent.

- Passer inn
Et annet teknologi selskap i nyhetene er Tandberg. Videokonferanseprodusenten har gjennomført en storhandel. Konsernsjef Fredrik Halvorsen har bladd opp 270 millioner dollar eller godt over 1,5 milliarder kroner for konkurrenten Codian. Kjøpet vil skje gjennom 156 millioner dollar kontant og 111 millioner dollar i aksjer.

- Oppkjøpet fyller et teknologisk behov for Tandberg og passer inn i strategien selskapet har kommunisert med hensyn på skalerbarhet de siste årene. Prisen ser i utgangspunktet ikke lav ut, men kjøpet vil posisjonere Tandberg helt i tet innen sitt marked, skriver DnB NOR Markets i sin morgenrapport.

Meglerhuset tror aksjemarkedet kan komme til å reagere negativt på utsiktene til en emisjon på 100-200 millioner dollar, men anser det som mer sannsynlig at den sterke kontantstrømmen i selskapet gjør at selskapet unngår en utvanning ved å benytte en kortvarig brofinansiering, eventuelt et obligasjonslån.

Nedturen for Tandberg-aksjen lar imidlertid vente på seg. Kursen stiger 0,74 prosent til 136,75 kroner.

Statoil er opp 0,14 prosent til 177 kroner, mens Norsk Hydro stiger 0,56 prosent til 224,25 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere