*Nettavisen* Økonomi.

Fastleger: Tjener én million - før de begynner å jobbe

SØKELYS PÅ FASTLEGENE: Steinar Mathisen i Helsedirektoratet forteller at basistilskuddet per pasient er på 442 kroner i året. Det gir en lege med full pasientliste et totalt tilskudd på over én million kroner i året. Foto: Rebecca Ravneberg

Fastleger med full pasientliste får tilskudd på over en million kroner i året - før de har truffet en eneste pasient.

27.10.16 11:06

I teorien vil en norsk fastlege med maksantall på pasientlisten sin kunne skilte med en inntjening på mer enn én million kroner i året – og dét uten å ha hatt kontakt med pasientene.

Årsaken er basistilskuddet de får fra kommunen på 442 kroner per innbygger på pasientlisten. Dette er gjeldende beløp fra 1. juli 2016.

Maksantallet en norsk fastlege kan ha på pasientlisten sin, er 2500 personer. Det vil si at legen får totalt omkring 1.105.000 kroner i basistilskudd per år.

Vi presiser at dette ikke er legens lønn, men en viktig del av omsetningen - som også skal dekke husleie, telefon, legesekretær, laboratorietjenester og andre driftsutgifter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen setter i en artikkelserie fokus på fastlegeordningen, som fyller 15 år i år.

Har du et tips om fastlegeordningen? Kontakt Nettavisens journalister, Astrid Helen Holm og Jørgen Berge.

– Kommunen har ansvar for å betale basistilskuddet, som er på 442 kroner per pasient per år. Deretter kommer en refusjon fra folketrygden, sier avdelingsdirektør i avdeling for behandlingsrefusjon i Helsedirektoratet, Steinar Mathisen, til Nettavisen.

I tillegg til dette kommer egenandelen du betaler som pasient.

LES OGSÅ: Disse legene har lengst pasientlister

Dette tjener de travleste legene

Nettavisen har gjort et søk i skattelistene på de sju fastlegene i Norge som har fulle pasientlister, det vil si 2500 personer på listene sine.

Odd Geir Nygaard, som er eneste lege i Vest-Agder med full pasientliste, står i 2015 oppført med en inntekt på 3,8 millioner kroner. Han skattet 1,8 millioner kroner til Kristiansand kommune.

(Artikkelen fortsetter under tabellen.)

Oslo-legen Svein Stiksrud hadde ifølge skattelistene en inntekt på 3 millioner i 2015. Han betalte 1,4 millioner kroner i skatt.

Eva Lise Wendt er eneste fastlege i Akershus med full pasientliste. Hun hadde en inntekt på 2,9 millioner kroner i 2015, og betalte 1,4 millioner kroner i skatt.

– Lønna er ikke for høy

Søket viser at de fleste av legene har millioninntekt, foruten Krzysztof Burski, som i 2015 sto oppført med en inntekt på 551.274 kroner. Han har en formue på 5.444.701 kroner.

Nettavisen kjenner til at Krzystof Burski fra Oslo er daglig leder og eier alle aksjene i selskapet Dr Burski AS. Selskapet hadde i fjor en omsetning på 2,9 millioner kroner, hvorav 386.000 kroner er blitt tatt ut i lederlønn.

– Får du godt betalt for jobben, føler du?

Klikk på bildet for å forstørre.

- INTENS ARBEIDSSITUASJON: Dr. Krzysztof Burski mener lønnen hans gjenspeiler utdannelse, arbeidsmengde og ansvar.  Foto: Astrid Helen Holm (Mediehuset Nettavisen)

– Det blir alltid et relativt spørsmål. Jeg jobber veldig mye, og har lange dager. Jeg er høyt utdannet, jeg er spesialist og jeg har mye ansvar, sier Burski, og legger til:

– Du må sammenligne oss med folk som har like lang utdanning, jobber like intenst og har mye ansvar. Jeg synes det er et riktig nivå, sier han.

Han påpeker dessuten at han som fastlege også har mye utgifter.

– I det siste har det blitt en voldsom økning i kostnadene for å drive en fastlegepraksis. Husleien er veldig dyr, og utstyr koster, så disse prisene må også gjenspeiles i det vi tjener, sier han.

Fakta

Søkelys på fastlegeordningen

Vincent Medisinske Senter opplyser at Bengt Urban Lennart Ström ikke har anledning til å stille til intervju med Nettavisen om fastlegeordningen. Heller ikke Odd Geir Nygaard eller Arne Johan Dyrstad ønsker å uttale seg.

Gjennomsnittsomsetning på 1,7 millioner

Avdelingsdirektøren i Helsedirektoratet kan opplyse at omkring 70 prosent av en gjennomsnittlig leges inntjening kommer fra folketrygden og egenandeler, og cirka 30 prosent kommer fra basistilskuddet.

Ifølge tall fra Helfo har en gjennomsnittlig fastlege her til lands omkring 1130 pasienter på sin pasientliste.

Dette gir en helt vanlig norsk lege en gjennomsnittlig årlig omsetning på nesten 1,7 millioner kroner i året.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Basistilskuddet fastleger får per person på pasientlisten sin gjør at legene med fulle lister er millionærer allerede før de har møtt pasienten. Illustrasjonsfoto. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Skal man overføre Helfos regnestykke over på fastlegene med fulle pasientlister – det vil si maksantallet på 2500 pasienter – gir dette en omsetning på nesten 3,7 millioner kroner i året. Nettavisen får opplyst av Helsedirektoratet at dette som et teoretisk regnestykke er riktig.

Det skal imidlertid legges til at legene også har ekstrautgifter til hjelpepersonell som legesekretær og kontorleie, og at det derfor blir riktigst å kalle inntekten deres for omsetning. De fleste fastleger er selvstendig næringsdrivende, og har derfor en rekke utgifter knyttet til dette.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag