Fattig ministertrøst til frustrerte togpendlere

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) under dåpen av to av Follobanens tunnellboremaskiner.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) under dåpen av to av Follobanens tunnellboremaskiner. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Togtrafikken på Østlandet sto nok en gang mandag. Jernbanen går mer regelmessig enn før, men det er liten trøst på dager hvor det går galt, medgir samferdselsministeren.

05.09.16 20:29

– Det største problemet jernbanen har, er gammelt, slitt utstyr som ikke er blitt byttet ut når det trengtes. Nå har vi mer enn doblet vedlikeholdsbudsjettet, samtidig som vi bygger nye strekninger for å redusere reisetiden. Kombinasjonen av det vil gi en bedre reisehverdag, lover Ketil Solvik-Olsen (Frp) overfor NTB.

Løftet blir gitt inne i en fjellhall sør for Oslo, der statsråden satte i gang borearbeidet som skal gi dobbeltspor mot Ski. Det betyr kortere togturer og forhåpentligvis færre forsinkelser i området rundt hovedstaden.

Ingen garantier

Men nesten samtidig som kjempeprosjektet i Oslo ble høytidelig åpnet, sto togpassasjerer nok en gang på sentralstasjonen og kjempet om plasser i buss og taxi fordi togene ikke gikk.

– Jeg kan ikke garantere at det aldri blir forsinkelser, men vi ser allerede at regulariteten i jernbanen blir bedre, sier Solvik-Olsen.

Også statsminister Erna Solberg (H) påpeker at regjeringen bevilger mye til vedlikehold av jernbane, men sier det tar tid før forbedringene slår inn.

– Det er mye som skal gjøres, blant annet i signalsystemene, for å sørge for at sårbarheten ikke er så stor, sier hun.

Sambandet forsvant

Mandagens problemer skyldtes imidlertid ikke problemer med gammel infrastruktur, men moderne datateknologi. Sambandet mellom togledere og tog falt ut to ganger. Den første feilen oppsto like før klokka 10, og ble funnet og rettet etter cirka tre kvarter. Men et par timer senere oppsto samme feil igjen, og først etter to timer kunne Jernbaneverket melde at togene var i gang igjen.

– Nå begynner ting å normalisere seg. Det er ikke nevneverdige forsinkelser, opplyser pressevakt Olav Nordli i Jernbaneverket ved 19.30-tiden.

Han forteller at denne feilen ikke oppstår så ofte.

Togstansen gjaldt alle tog innenfor Drammen og Hamar og på Østfoldbanen, mens togene gikk mellom Skien og Drammen på Vestfoldbanen. Også Flytoget sto, og det skapte store problemer for folk som skulle ut å fly.

Mens togene sto hadde NSB problemer med å få tak i tilstrekkelig med busser og taxi, og oppfordret de reisende til å finne alternativ transport.

Ikke lenge siden sist

Også i slutten av august var det store problemer i togtrafikken på Østlandet. 150 mennesker måtte evakueres fra et tog i tunnelen ved Oslo S etter en kortslutning i rushtiden fredag 26. august. Før forsinkelsene var tatt inn, rev et tog ned en kjøreledning ved Lysaker og skapte flere problemer.

Det var fjerde gang den uka det var større togproblemer i Oslo-området. Tirsdag 23. august sporet et godstog av i Drammen. Dagen etter var det en signalfeil ved Asker stasjon, og torsdagen rev et tog ned kjøreledningen samme sted. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.